Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

freeimages.com

Kuvituskuva
vaikutusvaltaa. Kd pysäytti äitiyslain, joka olisi parantanut naisparien lasten oikeutta vanhempiinsa.freeimages.com

vaikutusvaltaa. Kd pysäytti äitiyslain, joka olisi parantanut naisparien lasten oikeutta vanhempiinsa.

HBL: Kristilliset käyttää valtaansa – nyt kaatui äitiyslaki

4.2.2015 9.59

Annakaisa Suni

Kristillisdemokraatit on torpannut hallituksen valmisteleman äitiyslain, joka olisi helpottanut vanhemmuuden tunnustamista kahden äidin perheissä. Asiasta kertoi ensimmäisenä Hufvudstadsbladet.

Laki olisi vahvistanut avoliitossa elävien naisparien lasten oikeuden molempiin vanhempiinsa esimerkiksi siinä tapauksessa, että vanhemmat eroavat.

Laki olisi myös turvannut syntyvän lapsen oikeuden vanhempaan esimerkiksi siinä tapauksessa, että biologinen äiti kuolee. Nykytilanteessa hedelmöityshoitojen avulla lapsen saanut naispari joutuu käymään läpi perheen sisäisen adoptioprosessin lapsen synnyttyä. Adoptioon tarvitaan käräjäoikeuden päätös.

Uusi äitiyslaki olisi käytännössä vastannut uutta isyyslakia, ja äitiys olisi voitu vahvistaa jo ennen lapsen syntymää.

Lain kariutuminen on surullista lapsen näkökulmasta, sanoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp) Hufvudstadsbladetille. Kd:ta lukuun ottamatta kolme muuta hallituspuoluetta kannattivat lakia.

Monimuotoiset perheet -verkosto on todennut, että lakiesitys ei olisi antanut sateenkaariperheille mitään sellaisia mahdollisuuksia perheen perustamiseen, mitä heillä ei jo olisi.

Kristillisdemokraatit on saanut hallituksessa vahvan valta-aseman vihreiden ja vasemmistoliiton lähdettyä. Ilman kuuden kansanedustajan puoluetta hallituksella ei olisi enää enemmistöä eduskunnassa.

Ennen joulua kd pysäytti translain, joka olisi poistanut vaatimuksen sterilisaatiosta ja naimattomuudesta juridisen sukupuolen vahvistamisen ehdoista.

Puolue vastusti myös hallituksen perhepakettia, joka olisi jakanut kotihoidontuen isän ja äidin kesken ja rajoittanut subjektiivista päivähoito-oikeutta. Paketti kaatui viime viikonloppuna.

perheet  tasa-arvo 
Viite