Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Uudet vihreät kansanedustajat
Tuttuja ja uusia naamoja. Eilen valittujen vihreiden joukossa on kolme eduskuntaan palaavaa ja seitsemän täysin uutta nimeä.

Tuttuja ja uusia naamoja. Eilen valittujen vihreiden joukossa on kolme eduskuntaan palaavaa ja seitsemän täysin uutta nimeä.

He ovat kymmenen uutta vihreää kansanedustajaa

20.4.2015 15.56

Vihreä Lanka

Vihreät saivat ennätystuloksen eilisissä eduskuntavaaleissa. Arkadianmäelle nousee toista kertaa viisitoista kansanedustajaa, joista peräti kymmenen on kansanedustajia, jotka eivät edellisellä kaudella olleet eduskunnassa.

Ensikertalaisia on seitsemän. Heidän lisäkseen eduskuntaan palaavat vihreä konkaripoliitikko Satu Hassi Pirkanmaalta, kaksi kautta eduskunnassa istunut it-alan asiantuntija Jyrki Kasvi Uudeltamaalta sekä toimittaja Heli Järvinen Kaakkois-Suomesta.

Kymmenen uuden edustajan lisäksi paikkansa uusivat Ville Niinistö Varsinais-Suomessa, Outi Alanko-Kahiluoto ja Pekka Haavisto Helsingissä sekä Jani Toivola ja Johanna Karimäki Uudellamaalla.

–Kati Pietarinen ja Emmi Skytén

Touko Aalto

Touko Aalto, Keski-Suomi

Vihreiden varapuheenjohtaja Touko Aalto on Keski-Suomen ensimmäinen vihreä kansanedustaja. Kaupunginvaltuutettuna toista kautta toimiva Aalto on myös Keski-Suomen maakuntahallituksen jäsen.

Jyväskylässä kihlattunsa kanssa elävä Aalto kertoo nettisivuillaan harrastavansa erityisesti voimaharjoittelua ja nauttivansa old-school rapista, indie-rockista ja elektrosta sekä psykologisista trillereistä. Aalto kampanjoi erityisesti työllisyyspolitiikalla, keynesiläisellä talouspolitiikalla ja sosiaali- ja terveyspoliittisilla aiheilla sekä luonnonsuojelulla. Hänen läpimenoaan ounasteltiin vihreissä jo viime vaaleissa.

Aalto kertoi Vihreälle Langalle vaalien alla, että tämä on viimeinen yritys.

”Minun osaltani kyse on henkilökohtaisestikin nyt jos koskaan -vaaleista”, Aalto sanoi.

Aalto toimi menneen kauden kansanedustaja Jani Toivolan avustajana.

”Nyt on aika päivittää rengistä isäntä”, Aalto vitsaili vaali-iltana Keskisuomalaisen haastattelussa vihreiden vaalivalvojaisissa Jyväskylässä läpimenon selvittyä.

Hallitusneuvotteluissa vihreiden pitäisi puhua perustulosta, Aalto totesi.

”Pyrin edistämään perustulokokeilua nimen omaan Keski-Suomeen”, hän lupasi.

Hanna Halmeenpää

Hanna Halmeenpää, Oulu

Hanna Halmeenpään valinta Oulun vaalipiiristä näytti varmalta jo ennakkoäänten perusteella.

Kalajoella asuva 39-vuotias perheenäiti toimii toista kautta Kalajoen kaupunginvaltuutettuna ja teknisen lautakunnan jäsenenä. Ammatiltaan Halmeenpää on biologian ja maantiedon opettaja.

Hän on tullut tutuksi julkisuudessa Pro Hanhikivi –liikkeen varapuheenjohtajana ja Pyhäjoen ydinvoimalan vastustajana, ”Fennovoiman kauhuna”.

”Vapise Rosatom!” huusi puheenjohtaja Ville Niinistö vihreiden vaalivalvojaisissa onnitellessaan Halmeenpäätä.

Satu Hassi

Satu Hassi, Pirkanmaa

Vuonna 1951 syntynyt konkaripoliitikko Satu Hassi valittiin nyt eduskuntaan viidettä kertaa. Vuodet 2004–2014 hän toimi eurokansanedustajana. Hassi toimi ympäristö- ja kehitysyhteistyöministerinä vuodet 1999-2002. Hän on ollut vihreiden puheenjohtaja 2000-luvun taitteessa neljän vuoden ajan.

Hassi ehti jo ilmoittaa, ettei lähde ehdolle eilisissä vaaleissa, mutta pyörsi päätöksensä helmikuussa. Hän on koulutukseltaan sähkövoimatekniikan lisensiaatti, mutta on julkaissut myös kaksi romaania ja runokokoelman. Hassilla on kaksi aikuista tytärtä, heistä Kaisa Hernberg oli vihreiden ehdokkaana Helsingin vaalipiirissä. Feministisessä naisliikkeessä toiminut Hassi kertoo nettisivuillaan motokseen ”Tässä työssä on eduksi, jos on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Hassi nosti kampanjassaan esille erityisesti ilmasto- ja energiakysymykset sekä monikulttuurisuuden ja perustulon.

”Entistä useammat ihmiset on oivaltaneet sen, että maailmassa tapahtuu niistä asioita, joista vihreistä ovat puhuneet, ja että myös ne lääkkeet mistä vihreät puhuvat, eli sosiaaliturvan perustulouudistus ja satsaaminen isosti uusiutuvaan energiaan, ovat välttämättömiä”, Hassi kommentoi vihreiden tulosta tuoreeltaan Aamulehdelle.

Hän toivoi pystyvänsä toimimaan kansanedustajana politiikan pinnallistumista vastaan, ja arvosteli nykyajan Twitter-keskeisyyttä.

”Toinen asia on ennakkoluulojen lietsonta ja vihankylvö paitsi Suomessa myös koko Euroopassa. Se horjuuttaa eurooppalaista ja suomalaista yhteiskuntamallia, yhteiseen hiileen puhaltamisen henkeä.”

Heli Järvinen

Heli Järvinen, Kaakkois-Suomi

Savonlinnalainen Heli Järvinen palaa eduskuntaan neljän vuoden tauon jälkeen uudesta Kaakkois-Suomen vaalipiiristä. Järvinen nousi eduskuntaan ensi kertaa Etelä-Savon vaalipiiristä vuonna 2007 vihreiden ja sdp:n vaaliliiton turvin, mutta tippui viime vaaleissa.

Järvinen on toimittajataustainen yhteiskuntatieteiden maisteri. Hän työskentelee Suomen Yrittäjänaisten toimitusjohtajana.
Kampanjassaan Järvinen keskittyi työllisyys-teemaan.

”Meidän pitää luoda tähän maahan uusia työpaikkoja satsaamalla aidosti uuteen energiaan", Järvinen kommentoi Vihreälle Langalle tammikuussa. Hän ehdotti myös omaishoitajien palkkioiden nostamista niin, että entistä useampi voisi jäädä vanhan sukulaisen omaishoitajaksi.

Vaali-iltana Järvinen Länsi-Savon haastattelussa, että uusien työpaikkojen luominen olisi uuden eduskunnan tärkein tehtävä, ja painotti myös luonnosuojelun merkitystä.

”Kaikissa vihreiden vaalitilaisuuksissa, joissa kansaa oli paikalla, keskusteltiin erittäin vilkkaasti luonnonsuojelusta. Teemat vaihtelivat koskiensuojelusta ilmaston muutokseen.”

Emma Kari

Emma Kari, Helsinki

Kalliossa asuva 31-vuotias Emma Kari on Helsingin vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja ja kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja. Kari valittiin ensi kertaa valtuustoon vuonna 2008. Kari on saanut julkisuutta erityisesti paperittomien siirtolaisten terveydenhoito-oikeuden puolustamisesta sekä Helsingin koulujen kasvisruokapäivä-aloitteesta.

Kari on luonnontieteiden kandidaatti ja kahden pienen lapsen äiti. Hän on työskennellyt kansanedustaja Anni Sinnemäen avustajana sekä Ville Niinistön ympäristöministeriajan erityisavustajana. Kari on myös kirjoittanut yhdessä toimittaja Kukka Rannan kanssa palkitun tietokirjan Kalavale teollistuneen kalastuksen vaikutuksista.

Kari korosti kampanjassaan tasa-arvoisten palvelujen tarvetta ja ilmastonmuutoksen torjumista. Hän kertoi myös vastustavansa EU:n ja Yhydsvaltojen vapaakauppasopimusta TTIP:tä. 

"Kaduilla vastaan tulleet ihmiset ovat kertoneet kaipaavansa vihreitä taas hallitukseen. He ovat kaivanneet ympäristöpolitiikan asiantuntijoita ja yhdenvertaisuuden puolustajia", Kari kertoi Helsingin Sanomille vaalivalvojaisissa.

Kari kommentoi Vihreälle Langalle hallituskuvioita.

”Tämä on keskustalle valinnan paikka. Sen pitää päättää, haluaako se viedä Suomea sellaiseen suuntaan, että käännytään sisäänpäin, vai haluaako se rakentaa avointa ja ympäristöystävällistä Suomea”.

Jyrki Kasvi

Jyrki J. Kasvi, Uusimaa

51-vuotias tekniikan tohtori Jyrki J. Kasvi valittiin kansanedustajaksi Espoosta. Kasvi on Espoon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja sekä tutkimus- ja kehittämisjohtaja Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskuksessa. Kasvi on toiminut kaupunginvaltuutettuna vuodesta 1996, jolloin hänet valittiin nuorsuomalaisten listoilta. Vuonna 2000 hän kuitenkin siirtyi vihreisiin.

Kasvi putosi eduskunnasta vuoden 2011 vaaleissa, mutta palaa nyt takaisin ja aloittaa kolmannen kautensa kansanedustajana. Edellisellä kaudellaan eduskunnassa hän oli tulevaisuusvaliokunnan varapuheenjohtaja ja liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen.

Kasvi on suosittu erityisesti insinöörien ja IT-alan asiantuntijoiden keskuudessa. Hän on kirjoittanut useita kirjoja tietoyhteiskunnasta ja teknologiasta sekä kolumneja ja peliarvosteluita muun muassa Pelit- ja Tietokone-lehtiin ja Yle Uutisten verkkosivuille.

Kasvi kertoi sunnuntaina Vihreälle Langalle olevansa iloinen omasta kansanedustajan paikastaan, mutta häntä harmittaa, että Uudenmaan neljäs paikka jäi uupumaan. Kasvi pohti, olisiko tulos ollut erilainen, jos vihreiden kampanjaan olisi laitettu enemmän rahaa Uudellamaalla.

Krista Mikkonen

Krista Mikkonen, Savo-Karjala

Yhdistetystä Savo-Karjalan vaalipiiristä nousi ensimmäistä kertaa vihreä kansanedustaja Krista Mikkonen. Vuonna 1972 syntyneellä biologilla ja kolmen lapsen äidillä on takanaan pitkä ura vihreänä vaikuttajana.

Mikkonen on toiminut Joensuun kaupunginvaltuutettuna vuosina 1996-2000 sekä vuodesta 2005 eteenpäin. Ensimmäisen kerran Mikkonen oli ehdolla eduskuntavaaleissa vuonna 1999. Hänen on myös ollut vihreiden varapuheenjohtaja vuodesta 2011.

”Hieno ilta, monen vuoden työn tulos palkittiin. Vaan nythän se työ vasta alkaa”, Mikkonen kommentoi sunnuntaina Facebookissa ja kiitti samalla tukijoitaan ja äänestäjiään.

Olli-Poika Parviainen

Olli-Poika Parviainen, Pirkanmaa

Pirkanmaa sai toisen vihreän kansanedustajan, kun tamperelainen Olli-Poika Parviainen valittiin 4 435 äänellä. 34-vuotias Parviainen on osaamis- ja elinkeinopalveluiden sekä sivistys- ja elämänlaatupalvelujen apulaispormestari. Hän pääsi Tampereen neljästä ehdolla olleesta apulaispormestarista ainoana läpi.

Parviaisen yhteiskunnallinen vaikuttaminen alkoi vuonna 2003, kun hän perusti Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden paikallisjärjestön Tampereelle. Hän toimi myös vuosia Oras Tynkkysen avustajana kunnanvaltuustossa ja eduskunnassa.

Parviainen vaikutti Aamulehden haastattelussa sunnuntaina hämmentyneeltä, mutta voitonriemuiselta.

”Tuntuu ihan käsittämättömän ihmeelliseltä. En ole sisäistänyt tätä hommaa vielä, pitää työstää tätä vielä hetki.”

Antero Vartia

Antero Vartia, Helsinki

Helsingin vaalipiirissä läpi meni Antero Vartia, 34-vuotias yrittäjä ja kauppatieteiden maisteri. Vartia on perustanut Helsingin Kaivopuistossa sijaitsevan kahvila Mattolaiturin.

Vartia on puhunut erityisesti talouspoliittisista kysymyksistä ja hän on kertonut kampanjassaan yhdistävänsä arvoja sekä vasemmalta että oikealta. Vartian muita vaaliteemoja ovat olleet muun muassa työn verottamisen laskeminen ja ympäristölle haitallisten tukien poistaminen. YLEn vaalikonevastausten mukaan Vartia on liberaalein valittu kansanedustaja.

Huvudstadsbladetin haastattelema puolueaktiivi Markku Hannulan mielestä Vartialla on potentiaalia ottaa eduskunnan jättäneen Osmo Soininvaara paikka ajattelijana.

”Kukaan ei voi korvata Odea, mutta lupaan, että Oden ääni kuuluu eduskunnassa jatkossakin”, twiittasi Vartia maanantaina.

Vihreä Lanka haastatteli Vartiaa sunnuntai-iltana vihreiden vaalivalvojaisissa.

"Tuntuu mahtavalta. Uskon, että meistä tulee joskus vielä pääpuolue tähän maahan."

Ozan Yanar

Ozan Yanar, Helsinki

Rakettimaisesti politiikkaan noussut 27-vuotias vihreiden nuorten ja opiskelijoiden toinen puheenjohtaja Ozan Yanar liittyi vihreisiin vasta hieman yli vuosi sitten. Vihreisiin taloustieteitä opiskeleva Yanar houkuteltiin Helsingin yliopiston edustajistosta.

Yanar on työskennellyt projektitutkijana SAK:lla ja sekä palkansaajien tutkimuslaitoksella. Hän asuu Itä-Helsingissä avovaimonsa kanssa.

Istanbulissa syntynyt Yanar on muslimitaustainen ateisti ja Suomen ensimmäisiä muualta muuttaneita kansanedustajia. (Ensimmäisen maahanmuuttajakansanedustajan Suomi on saanut todennäköisesti jo vuonna 1910, kun Ruotsissa syntynyt Mauritz Hallberg nousi eduskuntaan.) Elvyttävää talouspolitiikkaa kannattava Yanar painotti kampanjassaan erityisesti talousaiheita ja tasa-arvoa. Hän otti kantaa myös perussuomalaisten maahanmuuttoaiheisiin ulostuloihin ja kertoi vaalien alla saaneensa kampanjatyössä päivittäin rasistista palautetta, mutta on välttänyt profiloitumasta maahanmuuttajaehdokkaana.

Maahanmuuttajataustaisten pitäisi päästä suomalaisessa yhteiskunnassa puhumaan paljon muustakin kuin maahanmuutosta: talouskriisistä, vanhustenhoidosta tai ilmastonmuutoksesta, Yanar vaati Vihreän Langan haastattelussa joulukuussa.

Vaali-iltana Yanar päihitti täpärästi, 58 äänellä Johanna Sumuvuoren. Juhlimisen sijaan Yanar kertoi maanantai-aamuna Twitterissä odottavansa tarkastuslaskennan tulosta.

”Kiitos kaikille tuesta ja onnitteluista! Lopullinen tulos vahvistuu vasta ke 22.4. Näin pienillä eroilla saadaan jännittää sinne saakka.”

Vihreät  eduskuntavaalit 2015 




Viite