Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Heidi Hautala
Toinen ratkaisu? Epätoivoiset ihmiset löytävät kyllä reittejä EU:hun, sanoo Heidi Hautala. Siksi hänestä on turhaa keskittyä kulkureittien tukkimiseen.Iiro Törmä

Toinen ratkaisu? Epätoivoiset ihmiset löytävät kyllä reittejä EU:hun, sanoo Heidi Hautala. Siksi hänestä on turhaa keskittyä kulkureittien tukkimiseen.

Heidi Hautala: Pakolaispolitiikalla on kiire

14.9.2016 15.24

Riikka Suominen

Heidi Hautala uskoo EU:n ja Turkin pakolaissopimuksen
purkautuvan syksyn aikana.

Mikä on meppinä syksysi tärkein asia?

”EU:n pitää löytää ulospääsy ulkopoliittisesta kriisistä. EU:sta on tullut antidemokraattisten valtioiden ympäröimä saareke, kun Venäjä, Iran ja Turkki ovat löytäneet toisensa. Ne eivät edistä yhdessä juuri mitään, mitä EU haluaa edistää. Nyt tulisi tehdä aloite siitä, miten rauha voidaan palauttaa Lähi-Itään ja Ukrainaan.”

Miten EU suhtautuu Turkkiin?

”Kesän aikana tilanne Turkissa on mennyt huonompaan suuntaan. EU:lle vaikein asia, eli niin kutsuttu terrorismin vastainen taistelu, on koventunut. Nykyinen presidentti Recep Erdoğan sanoo vastustajiaan terroristeiksi. Hänen tekemänsä puhdistukset eivät noudata oikeusvaltioperiaatteita. EU-jäsenyysneuvotteluita ei kannata lopullisesti sulkea, mutta näissä oloissa niitä on vaikea jatkaa.”

Miten EU voi ratkaista ongelmat Turkin kanssa?

”On ikuinen kysymys, kuinka paljon ihmisoikeuksia voi edistää rankaisemalla ja kuinka paljon kannustamalla. Mietin sitä päivittäin.”

Miten pakolaisten tulo Eurooppaan kehittyy?

”Minusta on toiveajattelua, että Turkki pitäisi kiinni EU:n kanssa tehdystä pakolaissopimuksesta. Turkki kiristää sopimuksella kansalaisilleen viisumivapautta lokakuuhun mennessä. Sopimus on alusta saakka ollut epäeettinen ja kansainvälisen oikeuden vastainen.”

Jos sopimus purkautuu, tuleeko Eurooppaan taas paljon pakolaisia?

”On välttämätöntä, että EU yrittää muodostaa yhteisen turvapaikkapolitiikan, kuten parlamentti ja komissio ovat esittäneet. Sitä varten täytyy sopia, miten turvapaikanhakijat jaetaan eri maihin. Suomen kannattaa olla aktiivinen asiassa, koska rajavaltiona myös Suomi voi joutua suurten pakolaismäärien vastaanottajaksi.”

Mikä luo toivoa EU:n syksyyn?

”On alkanut ilmaantua merkkejä siitä, että Britannia ei eroakaan EU:sta. Uusi pääministeri Theresa May on ottanut lisäaikaa eroneuvottelujen aloittamiseen. Myös työväenpuolueen uudeksi puheenjohtajaksi pyrkivä Owen Smith on väläyttänyt, että erosopimuksesta pitäisi järjestää kansanäänestys. Toivon, että löytyy ratkaisu, joka ei muuttaisi kovin paljon Britannian asemaa EU:ssa.”

Mikä media pitää parhaiten perillä Euroopan tilanteesta?

Guardianilla on viikottainen paketti, jossa seurataan brexitin etenemistä. Lisäksi nettilehdet EUobserver, EurActiv ja Politico.”
Viite