Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

freeimages.com

Kädet
lapsen asialla. Kansalaisaloitetta tukevat useat suuret perhejärjestöt, kuten Unicef ja Pelastakaa lapset.freeimages.com

lapsen asialla. Kansalaisaloitetta tukevat useat suuret perhejärjestöt, kuten Unicef ja Pelastakaa lapset.

"Heittämällä läpi eduskunnassa" – Kansalaisaloite äitiyslain puolesta käynnistyi

1.12.2015 12.09

Annakaisa Suni

Viime hallituskaudella kaatunut äitiyslaki yritetään saada läpi kansalaisaloitteella. Nimienkeruu käynnistyi lauantaina, ja aloite on kerännyt tähän mennessä reilut 5 000 allekirjoitusta.

Aloitetta ajavat muun muassa Sateenkaariperheet, Unicef, Väestöliitto, Pelastakaa lapset, Amnesty ja Seta.

Nykyinen lainsäädäntö on aloitteen mukaan ongelmallinen erityisesti naispareille, jotka saavat lapsen hedelmöityshoidon avulla. Hedelmöityshoitoja annetaan vuosittain noin 160 naisparille.

Toinen vanhemmista pääsee virallisesti vanhemmaksi vasta lapsen syntymän jälkeen, hankalan adoptioprosessin kautta. Äitiyslaki vastaisi käytännössä isyyslakia, ja äitiys voitaisiin vahvistaa jo ennen lapsen syntymää. Nykyään lapsella ei ole automaattisesti oikeutta toiseen vanhempaansa, jos biologinen äiti kuolee tai pari eroaa.

Järjestöjen aloite vastaa täysin hallituksen viime kaudella valmistelemaa muutosta. Kristillisdemokraatit torppasi pitkälle valmistellun äitiyslain helmikuussa 2015.


Jos aloite kerää
50 000 allekirjoitusta, se menee eduskunnan käsittelyyn. Toiminnanjohtaja Juha Jämsä Sateenkaariperheet ry:stä pitää aloitteen mahdollisuuksia mennä läpi eduskunnassa erinomaisina.

"Toisin kuin tasa-arvoinen avioliitto, tämä ei ole suuri periaatteellinen kysymys. Tässä ei luoda uusia mahdollisuuksia perheen perustamiseen, vaan kyse on hallinnollisista prosesseista", hän sanoo.

"Ja lakimuutos on niin konkreettisesti lapsen etu. Uskon, että aloite menee heittämällä läpi, jos se saadaan eduskuntaan."
Viite