Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

hitaasti mutta varmasti. Greenpeacen tenttiin osallistuneita pormestariehdokkaita nauratti länsimetron valmistumisen odottelu. Paikalla olivat Tuula Haatainen (sd), Anni Sinnemäki (vihr), Paavo Arhinmäki (vas) ja Jan Vapaavuori (kok).   

hitaasti mutta varmasti. Greenpeacen tenttiin osallistuneita pormestariehdokkaita nauratti länsimetron valmistumisen odottelu. Paikalla olivat Tuula Haatainen (sd), Anni Sinnemäki (vihr), Paavo Arhinmäki (vas) ja Jan Vapaavuori (kok). 

 

Analyysi

Helsingin pormestarisuosikit tentissä: ruuhkamaksut ja hiilivoiman korvaaminen jakavat

5.4.2017 19.57

Jenni Leukumaavaara

Yli puolet Helsingin taloista lämpenee yhä kivihiilellä. Helsingin kaupunginvaltuusto on jo päättänyt, että Hanasaaren voimala on tarkoitus sulkea viimeistään vuoden 2024 lopussa, mutta Salmisaaren hiilivoimalan kohtalo on yhä auki.

Jos se uudesta pormestarista on kiinni, Salmisaaren ovet suljetaan viimeistään vuonna 2030. Kivihiilen korvaamisesta ennakkosuosikeilla sen sijaan oli vaihtelevia näkemyksiä.

Vihreiden pormestariehdokas Anni Sinnemäki korosti rakennusten energiatehokkuuden parantamisen merkitystä, uusiutuvaa energiaa ja esimerkiksi jätevesien puhdistuksesta syntyvän lämmön talteenottoa. 

Kokoomuksen Jan Vapaavuori oli osin samaa mieltä Sinnemäen kanssa mutta korosti, ettei kivihiilen korvaamiselle ole helppoja tai halpoja ratkaisuja. 

Vapaavuori nosti esiin esimerkiksi biomassan polttamisen ja mahdollisen biomonimuototehdaan rakentamisen Vuosaareen, mutta lisäsi, että tämäkin on kaikkea muuta kuin ongelmaton ratkaisu.

"Aurinko- ja tuulivoima ei tällä aikataululla tule ongelmaa ratkaisemaan", Vapaavuori arvioi.


Vapaavuoren vastauksista
voi päätellä, ettei hän aja Salmisaaren voimalan lopettamista yhtä innokkaasti kuin esimerkiksi Sinnemäki.

Sekä Sinnemäki että Vapaavuori huomauttivat, että teknologian nopean kehittymisen myötä ei vielä ehkä edes ymmärretä, mikä olisi paras ratkaisu 2030-luvulla.

Liikennekysymyksissä kaikki ehdokkaat korostivat sujuvan joukkoliikenteen merkitystä ja eri liikennemuotojen yhdistämistä. Ruuhkamaksuja kannattivat Sinnemäki, vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki ja hieman epäselvin sanankääntein myös demarien Tuula Haatainen.

"Ruuhkamaksut koskevat muitakin alueita kuin vain Helsinkiä. Uudistukset saadaan tehtyä, mutta ruuhkamaksut voisivat nopeuttaa ongelmien ratkaisuja", Sinnemäki sanoi.

Ongelmia ovat Sinnemäen mukaan esimerkiksi ruuhkapiikit ja kovimmalla käytöllä olevien teiden kunnon nopea rapistuminen.

Vapaavuori sen sijaan vastusti ruuhkamaksuja, koska ne hänen mukaansa saattavat päästöjen vähentämisen sijaan vain siirtää niitä toisaalle.


Keskustelua herätti myös kaupungin asuntokaavoituksessa mukana kulkeva "parkkipaikkapakko", johon ehdokkaat toivoivat lievennyksiä. Vapaavuori kuitenkin huomautti, että sähköautojen mahdollinen yleistyminen on hyvä huomioida myös kantakaupungin parkkipaikkakeskusteluissa.

Vapaavuori poistui noin puolen tunnin keskustelun jälkeen, tentin puolivälissä. Hänet korvasi kokoomuksen ehdokkaaksi kuntavaaleissa asettautunut meteorologi Lea Saukkonen.

Päivitetty 6.4. klo 8.05: Täsmennetty ja täydennetty Anni Sinnemäen ehdotuksia kolmannessa kappaleessa.

kuntavaalit politiikka pormestari helsinki kokoomus vihreät 




Viite