Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sakari Piippo, Valtioneuvoston kanslia

Juha Sipilä
puhdasta bisnestä. Pääministeri Juha Sipilä ei usko, että Venäjän uuteen ydinvoimatarjoukseen liittyy poliittisia tavoitteita. Sakari Piippo, Valtioneuvoston kanslia

puhdasta bisnestä. Pääministeri Juha Sipilä ei usko, että Venäjän uuteen ydinvoimatarjoukseen liittyy poliittisia tavoitteita.

"Ihan bisnestarjous" – Sipilä kommentoi Venäjän ehdotusta Loviisan uudesta ydinvoimalasta

16.6.2015 14.17

Annakaisa Suni

Venäjä tarjoaa Kremlin tiedotteen mukaan kolmatta ydinvoimalaa Loviisaan. Loviisassa sijaitsevat Fortumin kaksi nykyistä venäläisvalmisteista reaktoria täytyy poistaa käytöstä noin 10–15 vuoden päästä.

Kremlin tiedote tarjouksesta tuli juuri ennen presidentti Sauli Niinistön vierailua Venäjän presidentti Vladimir Putinin luona Moskovassa. Niinistö on Moskovassa tänään tiistaina. Myöhään maanantai-iltana annetusta tiedotteesta kertoi ensimmäisenä Suomessa Ilta-Sanomat.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö sanoo Helsingin Sanomille, että tarjouksen ajoitus kuvaa sitä, kuinka energiapolitiikka on Venäjälle suurvaltapolitiikkaa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ei silti usko, että Venäjän tarjoukseen liittyy poliittisia tavoitteita.

"Eiköhän se ole ihan bisnestarjous, eli ilmoitus valmiudesta olla toimittaja jos tämmöinen hanke tulee vastaan. En minä tätä sen kummempana näe", Sipilä sanoi politiikan toimittajien lounaalla tänään tiistaina.

Sipilä totesi, että Fortumin puolelta ei ole tullut hallitukselle yhteydenottoa siitä, että kolmatta reaktoria suunniteltaisiin Loviisaan. Siksi hallitus ei ole mitenkään varautunut asian käsittelyyn.

Loviisan voimaloiden uusimisesta ei Sipilän mukaan kirjattu strategiseen hallitusohjelmaan mitään siksi, että hallituksella ei ollut tiedossa asiaan liittyvää muutosta.

Sipilältä kysyttiin myös, eikö kukaan hänen eurooppalaisista kollegoistaan ole kyseenalaistanut Suomen suunnitelmaa antaa Venäjän valtionyhtiö Rosatomin rakentaa ydinvoimala Pyhäjoelle nykyisen pakotepolitiikan ollessa voimassa. Sipilä vastasi, että kukaan ei ole kysynyt häneltä Fennovoimasta.

ydinvoima 
Viite