Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Victor / Flickr (CC-BY)

Kuvituskuvassa kondomi
Victor / Flickr (CC-BY)

Ihmiskaupan nigerialaiset uhrit heikoilla – oleskelupaikan saaminen arpapeliä

15.9.2016 11.12

Anne Ignatius

Nigerialaisten ihmiskauppauhrien kohtelu on linjatonta, eikä uhreja kohdella niin kuin kansainvälisten sopimusten mukaan pitäisi.

Kansallisena ihmiskaupparaportoijana toimiva yhdenvertaisuusvaltuutettu antaa vakavaa kritiikkiä Maahanmuuttovirastoa kohtaan. Yhdenvertaisuusvaltuutettu on itsenäinen viranomainen, jonka tehtävänä on puuttua syrjintään ja edistää yhdenvertaisuutta.

Tänään julkaistu selvitys aiheesta sai alkunsa Long Playn elokuussa julkaisemasta jutusta. Jutussa paljastettiin, että valtaosa seksuaalisesti hyväksikäytetyistä nigerialaisnaisista sai kielteisen päätöksen, vaikka he olivat ihmiskaupan uhreja ja heillä oli pieniä lapsia.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu tutki, kuinka nigerialaistaustaisia ihmiskaupan uhreja kohdellaan Maahanmuuttoviraston oleskelulupaprosessissa. Poimimme yhdenvertaisuusvaltuutetun selvityksestä viisi kiintoisaa huomiota:

1. Euroopassa on yhä enemmän nigerialaistaustaisia naisia, jotka ovat seksuaalisesti hyväksikäytettyjä ihmiskaupan uhreja.

2. Maahanmuuttoviraston ihmiskauppaa koskevista päätöksistä yhä suurempi osuus koskee nigerialaistaustaisia naisia, jotka ovat joutuneet seksuaalisesti hyväksikäytetyiksi.

3. Se, että joku on ihmiskaupan uhri, ei ulkomaalaislain mukaan riitä oleskeluluvan perusteeksi. Laki edellyttää, että maassa oleskelu on tarpeen tutkinnallisista tai oikeuskäsittelyyn liittyvistä syistä tai että ihminen on erityisen haavoittuvassa asemassa.

4. Ulkomaalaislain soveltaminen on osin ennakoimatonta ja epäyhdenvertaista. Päätösten pohjalta on vaikea tehdä johtopäätöstä siitä, milloin hakija saa oleskeluluvan ja milloin ei.

5. Ihmiskaupan uhrien tilanteen arviointi on puutteellista ja epäjohdonmukaista. Oleskelulupapäätösten perusteluissa ei arvioida riittävästi esimerkiksi hyväksikäytön vakavuutta ja kestoa eikä sitä, pystyykö uhri huolehtimaan lapsistaan.

ihmiskauppa  oleskelulupa 
Viite