Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ilman filtteriä: Näissä blogeissa tutkija puhuu suoraan kansalle

9.3.2018 15.53

Vihreä Lanka

Yhä useampi tieteenala julkaisee blogia. Niissä tutkijat ja muut kirjoittajat valaisevat ajankohtaisia aiheita. Vihreä Lanka perkasi suosikit.

Akateeminen talousblogi

blog.hse-econ.fi

Ketkä? Kansainvälisen kaupan professori Pertti Haaparanta ja mikrotaloustieteen professori Marko Terviö, Etlan tutkimusjohtaja Niku Määttänen sekä kauppakorkeakoulun professori Roope Uusitalo

Mitä? Monipuolisesti taloustieteellisiä aiheita. Suuri osa teksteistä käsittelee yleisesti kiinnostavia asioita, kuten työelämää tai asuntomarkkinoita.

Tahti? Päivitys joka toinen viikko.

Sitaatti? ”Älyttömin skenaario on scifi-dystopia, jossa automaatio kurjistaa tavallisten ihmisten elintason samalla kun eliitti rikastuu. Miten voi rikastua investoimalla työntekijät syrjäyttäviin robotteihin, jos kuluttajilla ei ole varaa ostaa tuotteita eli jos reaalipalkat ovat romahtaneet?”
kirjoittaa Marko Terviö.

AntroBlogi

antroblogi.fi

Ketkä? Noin 30 antropologia ”tohtorista opiskelijaan”. Päätoimittajat Ninnu Koskenalho ja Suvi Jaakkola.

Mitä? Vilkas verkkosivusto, jossa on erityyppisiä tekstejä, podcasteja ja videoita. Aiheet kommentoivat usein ajankohtaista aiheita, kuten vegaanihampurilaisia, joulupukkia ja ryhmäseksiä.

Tahti? Pari päivitystä viikossa.

Sitaatti? ”Ruokien tavoin juomat viestivät ikää tai sukupuolta koskevaa statusta. Suomessa esimerkiksi siideri tai kuohuviini yhdistetään usein naisiin, energiajuoma nuorisoon. Statusilmiö näkyy myös suomalaisen kaupan kassalla ja muissakin kuin alkoholituotteissa”, kirjoittaa toimittaja Johanna Pohjola.

Perustuslaki-blogi

perustuslakiblogi.wordpress.com

Ketkä? Perustuslakiprofessorit Juha Lavapuro ja Tuomas Ojanen sekä joukko muita alan asiantuntijoita.

Mitä? Itseään ”Suomen valtiosääntöoikeudellisen seuran ajankohtaispalstaksi” kuvailevassa blogissa kirjoitetaan perusoikeuksista.

Tahti? Juttu tai pari kuukaudessa.

Sitaatti? ”Suojelupoliisin oikeuttaminen seulomaan tiedusteluvalvontavaliokunnan jäseniksi ehdotettujen kansanedustajien sopivuutta tähän tehtävään olisi tiedustelun parlamentaarisen valvonnan irvikuva”, kirjoittaa kansainvälisen lain professori Martin Scheinin.

Politiikasta

politiikasta.fi

Ketkä? Parikymmentä yhteiskuntatieteiden tutkijaa ja jatko-opiskelijaa. Päätoimittaja Johanna Vuorelma.

Mitä? Juttuja kansainvälisellä painotuksella. Lukijaa auttaa, että jutun pituus ilmaistaan arvioituna lukuaikana. Myös podcasteja ja videoita.

Tahti? Juttu päivässä, kaksi parhaassa.

Sitaatti? ”Kaikki eivät ole tulleet Suomeen jäädäkseen, eikä heidän tavoitteenaan välttämättä ole kotiutuminen ainakaan lainsäätäjien tarkoittamassa mielessä”,
Pihla Maria Siim kirjoittaa Suomessa työskentelevistä virolaisista.

The Ulkopolitist

ulkopolitist.fi

Ketkä? Suuri joukko eritaustaisia yhteiskuntatieteilijöitä. Päätoimittaja Timo R. Stewart.

Mitä? Kattavasti ulkopolitiikkaa maailman kolkissa käsitteleviä tekstejä sekä podcast.

Tahti? Juttu päivässä.

Sitaatti? ”Päättymättömältä vaikuttava sota ei näytä vaikuttavan samalla tapaa julkiseen mielipiteeseen kuin Vietnamin tapauksessa. Merkittävin syy lienee se, että nykyään historiallisen harva amerikkalainen on tekemisissä armeijan ja vielä harvempi erikoisjoukkojen kanssa”, kirjoittaa Alex Pitkänen.
Viite