Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Fortum Oyj

Otso-bioöljyä
Öljyä metsästä. Cleantech on yksi mahdollisista kasvualoista, jotka voivat tuoda uusi työpaikkoja.Fortum Oyj

Öljyä metsästä. Cleantech on yksi mahdollisista kasvualoista, jotka voivat tuoda uusi työpaikkoja.

Investointeja vai leikkauksia? Näin puolueet lisäisivät töitä

19.3.2015 12.55

Annakaisa Suni

Vihreiden ohjelmassa 50 000 työpaikkaa syntyy uusiutuvan energian vallankumouksella: panostamalla kotimaisiin uusiutuviin energianlähteisiin ja hajautettuun pientuotantoon. Lisäksi panostukset biotalouteen ja cleantechiin toisivat 40 000 uutta työpaikkaa. Älypalveluihin ja luoville aloille luotaisiin 10 000 työpaikkaa.

Nykyisiin yhden hengen yrityksiin vihreät loisi 40 000 työpaikkaa helpottamalla ensimmäisen työntekijän palkkaamista ja nostamalla arvonlisäveron huojennusrajaa 55 000 euroon. Maahanmuuton lisääminen toisi 30 000 ja osa-aikatyön lisääminen 10 000 uutta työpaikkaa. Investoinnit infrastruktuuriin, asuntorakentamiseen ja homekorjauksiin toisivat puolueen laskelmien  mukaan 20 000 työpaikkaa.

Myös gallupjohtaja keskusta lupaa 200 000 työpaikkaa. Keskustalla ja vihreillä on lukujen lisäksi yhteisiä linjauksia politiikan sisällöstä. Talouden tiekartan julkistamisessa vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö suomi kokoomusta ja kehui keskustaa.

Vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettisen sanoin ollaan erityisessä tilanteessa: todennäköisesti tuleva pääministeri Juha Sipilä ajaa kahta asiaa, jotka ovat pitkään olleet vihreiden politiikan kärjessä: panostamista uusiutuvaan energiaan ja perustuloa.

Muiden puolueiden työlupaukset

Kaikki puolueet haluavat parantaa Suomen työllisyyttä, mutta keinot vaihtelevat 
veronkevennyksistä miljardien julkisiin investointeihin.

Keskusta: 200 000 työpaikkaa. Työpaikkoja syntyisi panostamalla uusiin toimialoihin, kuten biotalouteen. Yritysverotuksen on oltava kannustavampaa ja sääntelyä on purettava.

Kokoomus: 100 000 työpaikkaa. Työpaikoista lähes puolet syntyisi maltillisten palkkaratkaisujen ansiosta, loput esimerkiksi rajoittamalla joutenoloa ja helpottamalla palkkaamista.

Sdp: Ei numerotavoitetta. Sdp tukisi uusien työpaikkojen syntymistä muun muassa lisäämällä julkisia investointeja, luomalla uuden vientistrate-gian ja keventämällä verotusta.

Perussuomalaiset: Ei numerotavoitetta. Perussuomalaiset tekisi osa-aikatyön vastaanottamisesta aina kannattavaa, lisäisi työvoimapolitiikan resursseja ja laatisi nuorisotakuun lisäksi työuratakuun yli 50-vuotiaille.

Vasemmistoliitto: Ei numerotavoitetta. Vasemmistoliitto laittaisi lisää julkista rahaa ekologisesti kestävän tuotannon edistämiseen ja hyvinvointipalvelujen sekä perusturvan muutokseen.

Rkp: Ei numerotavoitetta. Rkp tekisi työn vastaanottamisesta aina kannattavaa keventämällä työn verotusta. Puolue lisäisi verohelpotuksia ja vähentäisi verotuksen progressiivisuutta.

Kristillisdemokraatit: 200 000 työpaikkaa. Työpaikat syntyisivät muun muassa lisäämällä julkista tutkimus- ja kehitysrahaa ja helpottamalla ensimmäisen työntekijän palkkaamista.

Työ  talous 


Lisää aiheesta:Viite