Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

iStock

Kuvituskuva.iStock

Kuvituskuva.

Irakilaismies palautettiin kesken käsittelyn – pakkopalautettavia kuljetetaan reittilennoilla

27.2.2018 13.45

Riikka Suominen

Kurditaustainen irakilaismies, jonka karkotus pantiin toimeen ennen valitusajan umpeutumista, pakkopalautettiin tänään tiistaina.

Paavalin kirkon suojiin irakilaisen ottanut kirkkoherra Kari Kanala sanoo, yrittävänsä saada yhteyden mieheen, kun tämä saapuu Irakiin.

”Kirkkoturva ei lopu Suomen rajoille.”

Kanala kertoo, että lääkäri oli todennut sunnuntaina, ettei irakilaismies ole lentokuntoinen. Tänään miehen piti tavata psykologi ja uusi asianajaja, jonka kanssa turvapaikkavalitusta laadittiin. Poliisi ei kuitenkaan antanut asianajajalle tietoa miehen olinpaikasta ennen kuin pakkopalautus oli täytäntöönpantu.

”Perustuslain mukaan palautuskielto on ehdoton, jos ihminen on hengenvaarassa. Olen pahoillani, että sitä rikottiin”, Kanala sanoo Vihreälle Langalle.


Myös Finnairin reittilennoilla
toimeenpannaan palautuksia. Samoin yhtiö kuljettaa joskus esimerkiksi rikollisia, joita karkotetaan Suomesta. 

”Palautusten viranomaisyhteistyöstä on tehty yhtiössä päätös yleisellä tasolla eikä siten yksittäisiin henkilöihin oteta erikseen kantaa, sanoo Finnairin viestintäällikkö Arja Suominen.

”Meillä ei lentoyhtiönä voi olla parempaa tietoa palautuksen taustoista tai perusteista kun Suomen viranomaisilla. Meidän täytyy luottaa viranomaisten päätöksentekoon”, Suominen sanoo.

Hän muistuttaa, että joku lentoyhtiö kuljettaisi karkotettavat joka tapauksessa pois Suomesta. Finnairilla ne tapahtuvat reittilennoilla.

”Meillä ei ole palautuksia varten erillisiä charter-lentoja”, Suominen sanoo.

Yhtiö on miettinyt sitä, miten pakkopalautukset vaikuttavat muiden asiakkaiden lentokokemukseen.

”Emme salli väkivaltaa. Kuljetuksen pitää olla inhimillinen, palautettavan ihmisarvoa kunnioittava ja lakien mukainen, eikä muille matkustajille tai henkilökunnalle saa aiheutua ongelmia. Lähes kaikki kuljetukset sujuvat rauhanomaisesti.”

Toistaiseksi ei ole tiedossa, vietiinkö tänään pakkopalautettu irakilaismies Finnairin lennolla.

pakkopalautus  pakkopalautukset  pakkokäännytys  turvapaikanhakijat  turvapaikkapolitiikka 
Viite