Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

sanjitbakshi / Flickr (CC-BY)

YK-lippu
sanjitbakshi / Flickr (CC-BY)

Järjestöt syyttävät hallitusta ihmisoikeusongelmien vähättelystä

23.8.2017 11.32

Lasse Leipola

Suomi aikoo hylätä suuren osan YK:n antamista suosituksista maamme ihmisoikeustilanteen parantamiseksi, varoittavat ihmisoikeusjärjestöt.

Suomi oli viime keväänä arvioitavana YK:n ihmisoikeusneuvostossa. Kyse on normaalista ja säännöllisestä, kaikkia jäsenmaita koskevasta prosessista. Suomi sai muilta jäsenmailta yhteensä 153 suositusta.

Suositukset voidaan hyväksyä joko täysin tai osittain, mikä tarkoittaa korjaavia toimenpiteitä. Kolmas vaihtoehto on todeta, että suositus on tiedostettu, mikä tarkoittaa käytännössä suosituksen hylkäämistä.

Suomen luonnostelemassa vastauksessa peräti 37 suositusta aiotaan kuitata pelkästään vastaanotetuksi. Edellisellä arviointikierroksella Suomi sai 78 suositusta ja hylkäsi niistä ainoastaan kolme.

”Suomen hallitus on aiemmin korostanut rehellisten, todellista tilannetta kuvaavien vastausten tärkeyttä. Nyt Suomi viestii muille maille, ettei suosituksista tarvitse niin välittää. Lisäksi tämä on tyly viesti niille ihmisille, joiden ihmisoikeudet eivät tällä hetkellä Suomessa toteudu”, sanoo Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila.


Järjestöjen mukaan lähes kolmannes maiden suosituksista koski rasismin ja syrjinnän vastaisten toimien tehostamista. Hallituksen vastauksessa, joka annetaan virallisesti perjantaina, todetaan kuitenkin, että lainsäädäntö on kunnossa.

”Lainsäädäntö voi olla ajan tasalla, mutta oikeuksien tulee toteutua myös käytännössä. Valtiolla on velvollisuus edistää ihmisoikeuksia ja taata tähän myös riittävät resurssit”, moittii johtava asiantuntija Esa Iivonen Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.

Suomelle suositeltiin myös toimia naisiin ja lapsiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi, translain uudistamista sekä alkuperäiskansojen oikeuksia koskevan sopimuksen ratifioimista.
Viite