Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jauhot suuhun -puhekuplat

Jauhot suuhun: Itsenäisyys saavutettiin suomalaisilla aseilla!

6.12.2016 8.17

Sammeli Heikkinen

Väite

Suomen itsenäisyys saavutettiin suomalaisilla aseilla!

Lyhyt vastaus

Osoittaisin olevani samaa mieltä kanssasi, mutta kiitos-hupparini on valitettavasti juuri pesussa

Pitkä vastaus

Suomen itsenäisyys Suomen itsenäisyys vahvistettiin taistelukentillä ja aseilla. Muttei Suomessa. Vuonna 1917 Suomessa alkoi olla kohtuullisen levotonta, vaikkei toki yhtä levotonta kuin emämaassa Venäjällä. Ensin kippasi tsaarin valta. Suomen vasemmisto alkoi puhua itsenäisyydestä, mistä oikeisto ei ollut kovin innostunut. Sitten bolshevikit nappasivat vallan Pietarissa ja itsenäisyys alkoi kiinnostaa oikeistoa enemmän kuin vasemmistoa.

Itsenäisyysjulistuksen suomalaiset saivat aikaan 6. joulukuuta, mutta Venäjän kanssa vatuloitiin. Lopulta porvaritkin suostuivat kysymään Lenin-sedältä tunnustamista. Neuvosto-Venäjä tunnusti itsenäisyyden tammikuun 1918 alussa, ja perässä jokunen muukin maa. Suomalaiset alkoivat tapella keskenään melkein heti tämän jälkeen. Suomalaisia sotilaita ei ollut Venäjällä palvelleita ja jääkäreita lukuun ottamatta. Siksi siviileistä tehtiin sotilaita ja pantiin ampumaan toisiaan.

Punaisten voitto olisi vienyt maan Neuvostoliiton satelliitiksi ja mahdollisesti neuvostotasavallaksi. Valkoiset puolestaan pyysivät saksalaiset apuun. Kun valkoiset saivat voitettua sisällissodan ja punaiset vankileireille nääntymään, Suomesta oli tulossa Saksan vasallivaltio. Kuninkaaksi oli tulossa saksalainen prinssi.

Kävikin niin, että Suomen tuoreen itsenäisyyden todellakin pelastivat sotilaat. Brittiläiset, ranskalaiset ja yhdysvaltalaiset sotilaat, jotka mursivat Saksan linjat vuoden 1918 syksyllä ja pakottivat Saksan antautumaan. Saksan keisarikunta mureni, Suomeen ei tullut saksalaista kuningasta eikä Saksa saanut jalansijaa Suomen politiikasta. Kiitos ympärysvallat 1914–1918!

Lähde: Marjaliisa ja Seppo Hentilä: Saksalainen Suomi 1918
Viite