Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jauhot suuhun -puhekuplat

Jauhot suuhun: Keskitie on Suomelle paras linja EU:ssa

12.12.2017 15.18

Riikka Suominen

Väite: Keskitie on hyvä tie EU:ssa. Sitä Suomen kannattaa kulkea!

Lyhyt vastaus: Aivan! Keskellä tietä ei tule hätä käteen, senhän muistamme jo alakoulun liikennevalistuksesta.

Pitkä vastaus: Pääministeri Juha Sipilän (kesk) puhe keskitiestä EU:ssa on harhaanjohtavaa. Sillä annetaan ymmärtää, että unionissa on useampi kaista, joista Suomi voi valita mieleisensä. Tällaisia kaistoja ole.

Saksan ja Ranskan EU-myönteisten vaalitulosten jälkeen puhe monentahtisesta unionista on hiipunut. Sen sijaan painotetaan tiivistä yhteistyötä. Komission puheenjohtaja Jean Claude Juncker vaati syyskuisessa linjapuheessaan entistä yhtenäisempää Eurooppaa. Käytännössä se tarkoittaa, että koko unioni halutaan euroon, pankkiunioniin ja Schengenin piiriin.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen arvioi eduskunnan järjestämässä seminaarissa pari kuukautta sitten, että yhdentymisen suhteen on pakko tehdä päätöksiä. Niissä keskitiestä ei ole apua.

Suomen keskitie on ollut sanoa ei asioille. Hallitusohjelma suhtautuu EU:n kehittämiseen kielteisesti: ”hallitus ei pidä perussopimusten muuttamista nyt ajankohtaisena”. Niinpä Suomi ei halua lisää taloudellista yhteisvastuuta, ei yhteistä sosiaali- tai pakolaispolitiikkaa tai yhteisiä toimia veronkiertoa vastaan.

euroopan unioni  tulevaisuus  integraatio 
Viite