Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jauhot suuhun -puhekuplat

Jauhot suuhun: Mitä maahanmuutto on tehnyt Ruotsille?

19.4.2016 7.55

Annakaisa Suni

Väite

Katsokaa, mitä maahanmuutto on tehnyt Ruotsille!

Lyhyt vastaus

Sotalapsista se alkoi ja sitten mentiinkin jo Volvon tehtaille viemään ruotsalaisten työpaikat.

Pitkä vastaus

Ruotsiin on tullut vuosikymmenten ajan paljon enemmän turvapaikanhakijoita sekä työn ja rakkauden perässä muuttajia kuin Suomeen. Siitä huolimatta Suomi ja Ruotsi ovat melko samanlaisia pohjoismaisia hyvinvointivaltioita. Maavertailuissa Ruotsi on yleensä Suomen kanssa kärkikymmenikössä vaihtelevassa järjestyksessä.

Ruotsalaiset yritykset, muotibrändit, näyttelijät ja kirjailijat menestyvät maailmalla. Maahanmuuton nettovaikutukset maan kansantaloudelle arvioidaan pieniksi. Esimerkiksi turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukset maksavat, mutta maahanmuutto torjuu väestön ikääntymistä ja lisää vientiä.

Sadattuhannet ihmiset ovat päässeet Ruotsiin turvaan vainolta ja voineet rakentaa parempaa elämää. Ruotsin hallituksessa ainakin viidellä ministerillä on maahanmuuttajataustaa. Eri värisiä ja eri taustoista tulevia ihmisiä on paljon enemmän mediassa asiantuntijoina tai kaduilla poliiseina kuin Suomessa. Ruotsalaiset perinteet ovat silti voimissaan. 3,5 miljoonaa ruotsalaista katsoi jouluna Ruotsin yleisradion perinteistä jouluohjelmaa ja yhtä moni maaliskuussa Ruotsin Euroviisukarsintaa. Molemmissa juontajana oli Sundsvallissa syntynyt palestiinalaistaustainen muslimi Gina Dirawi.

Vihreän Langan Jauhot suuhun -sarjassa oiotaan väärinkäsityksiä.
Viite