Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jauhot suuhun: Työttömien pitäisi poimia marjoja!

27.9.2016 15.13

Annakaisa Suni

Väite

Työttömien pitäisi poimia marjoja!

Lyhyt vastaus

Ehdottomasti. Heidät pitäisi laittaa myös heinätöihin ja tukkeja uittamaan. Ja ojaa kaivamaan. Ei Suomi muuten nouse!

Pitkä vastaus

Mies eikä marjanpoimija, myhäiltiin ennen. Nyt marjanpoimijat ovat aikamme sankareita – ainakin, jos he ovat nuoria ja suomalaisia.

14-vuotias Oscar Taipale tienasi 1 500 euroa mustikoita poimimalla ja sai kehuja presidentiltä. Seuraavana kesänä Mustikka-Oscar julkaisikin jo musiikkivideon ja pääsi startup-firmaan töihin.

Oscarin tarina osoittaa, että marjoilla tienaaminen sopii hyvin väliaikaiseksi hommaksi tiettyyn elämänvaiheeseen. Siitä ei ole turvaamaan yksittäisen ihmisen toimeentuloa pidemmäksi aikaa – saati sitten ratkomaan sitä tosiasiaa, että työpaikkoja ei ole tarpeeksi kaikille.

Työttömän sivutyönä tekemä marjabisnes on verotonta, jos niitä ei poimi työsuhteessa vaan myy itse marjat jalostamattomina eteenpäin. Marjojen myynti vähentää työttömyyskorvauksen määrää, jos toiminnan katsotaan olevan tarpeeksi laajaa ja ansiotarkoituksessa tehtyä.

Esimerkiksi Thaimaasta Suomeen tulevat marjanpoimijat ovat vaikeassa asemassa, koska he maksavat rekrytoijille jopa tuhansia euroja. Vasta tämän velan maksamisen jälkeen poimijat jäävät voitolle. Siksi he tekevät metsässä pitkää päivää. Vaikeassa tilanteessa olevien poimijoiden ahkeruutta voi ihailla, mutta sillä ei kannata syyllistää suomalaisia työttömiä. Jotta thaipoimijoiden tilanne paranisi, pitäisi viranomaisten tehdä kansainvälistä yhteistyötä mahdollisen hyväksikäytön kitkemiseksi.

Rentoa marjanpoimintaa omaksi ja läheisten iloksi voi suositella kaikille siihen kykeneville, työttömille ja työssäkäyville. Siitä saa hyvän mielen ja piirakkaa.
Viite