Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sammeli Heikkinen

Rauhanmerkki kädessä
Pysäytä sota. Vaadi rauhaa livenä ja somessa.Sammeli Heikkinen

Pysäytä sota. Vaadi rauhaa livenä ja somessa.

Joko riittää väkivalta Syyriassa? Näin sinä voit auttaa

22.10.2016 21.37

Lasse Leipola

Helsingissä järjestetään huomenna maanantaina mielenosoitus, jonka tavoitteena on kiinnitää huomiota Syyrian väkivaltaan ja siviilien ahdinkoon. Rauhanmarssi lähtee Rautatientorilta kello 17.

Mielenosoituksen jälkeen järjestettävässä konsertissa esiintyvät muun muassa Maija Vilkkumaa, Scandinavian Music Group, Tuure Kilpeläinen ja Vuokko Hovatta. Rauhanmarssilla puhuvat muun muassa Elisabeth Rehn ja Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.

Tapahtumia järjestetään myös muualla Suomessa, muun muassa Turussa, Tampereella ja Oulussa. Tapahtumia lisätietoineen on listattu Rauhanliiton sivuilla.

Vihreä Lanka keräsi joukon vinkkejä, joilla voi auttaa edes vähän.

Pidä ääntä!

Monelle osa ahdistuneisuutta on se, ettei Syyrian hätään reagoida vaan arki jatkuu normaalisti. Näytä, että sinä välität! Osallistu mielenosoituksiin ja muihin tapahtumiin. Ota kuvia ja jaa ne sosiaalisessa mediassa.

Mielenosoitukset voivat oikeasti muuttaa maailmaa. Se nähtiin viimeksi Puolassa muutama viikko sitten, kun suuret mielenilmaukset saivat maan hallituksen luopumaan aikeista kiristää aborttilainsäädäntöä.

Somessa voit osoittaa solidaarisuutta piirtämällä esimerkiksi poskeen tai käteen rauhanmerkin, ottamalla selfien ja jakamalla sen aihetunnisteilla #savesyria ja #helsinki4syria.

Hyödynnä taitosi!

Mieti mitä juuri sinä osaat tehdä, sillä auttaa voi mitä moninaisin tavoin. Tällä hetkellä kymmenen vapaaehtoiset ovat yhdistäneet voimansa Save Syria -kampanjassa, joka on myös maanantaisen marssin ja konsertin taustalla.

Kuka tahansa voi ilmoittautua vapaaehtoiseksi, mutta erityistä tarvetta on muun muassa graafikoille, taiteilijoille, kirjoittajille, kuvaajille sekä asiantuntijoille, jotka tuntevat Syyrian tilannetta tai kansainvälistä lainsäädäntöä.

Luonnollisesti kampanjassa on tarvetta myös varainkeruusta tai kokonaisuuden koordinoinnista kiinnostuneille. Voit ilmoittautua vapaaehtoiseksi kampanjan Facebook-sivulla.

Kampanjan tavoitteena on lumipalloefekti, joka jatkaa kampanjaa Suomessa ja laajentaa sen myös ulkomaille. Sen takia kampanjaan kaivataan myös ihmisiä, joilla on erilaisia kontakteja ulkomaille.

Voit toimia myös itsenäisesti. Esimerkiksi Pienen Haltijakaupan nukketaiteilija Tuija Leinonen kerää rahaa Syyriaan myymällä tekemiään nukkeja.

Anna rahaa!

Leluja Syyriaan salakuljettanut Rami Adhamin herätti monissa suurta innostusta, kunnes rikosepäilyt nousivat esiin. Pieni voi olla joskus kaunista ja tehokasta, mutta suuret järjestöt antavat tietyn laatutakuun.

On helppo kritisoida sitä, että isot järjestöt käyttävät paljon rahaa hallintoon ja byrokratiaan, mutta toisaalta juuri se lisää läpinäkyvyyttä ja antaa varmuutta siitä, että apu menee oikeasti perille.

Syyrian tilanne rajoittaa kansalaisjärjestöjen toimintaa, ja muun muassa Aleppon itäosiin on vaikea saada apua perille.

Suomessa muun muassa Punainen risti, Kirkon ulkomaanapu, Pelastakaa lapset, Unicef ja Lähetysseura ohjaavat apua Syyriaan paikallisten kumppanien avulla.

Valjasta demokratia avuksesi!

Ota yhteyttä kansanedustajiin ja kerro, että aiot seuraavissa vaaleissa äänestää ehdokasta, joka on tehnyt työtä rauhan eteen ja syyrialaisten auttamiseksi.

Suomella on rajalliset resurssit edistää konfliktin ratkaisua, mutta eduskunnassa voidaan autaa satoja tai tuhansia yksittäisiä ihmisiä edistämällä oikeudenmukaista maahanmuuttopolitiikkaa ja kasvattamalla humanitaarista apua.

Muista myös iso kuva

Vaikka Syyria on tällä hetkellä pahin kansainvälinen kriisi, se ei valitettavasti ole ainoa. Jos haluat antaa rahaa, kannattaa ehkä harkita kohdistamatonta lahjoitusta, jolloin ammattilaiset voivat päättää parhaan käyttötarkoituksen.

Kriisien taustalla on yleensä tietyt samat syyt kuten globaali epätasa-arvoisuus. Lähitulevaisuudessa myös ilmastonmuutos aiheuttaa jännitteitä.

Esimerkiksi Syyrian sodassa on kyse monimutkaisesta konfliktista, johon liittyy suurvaltapoliittisia ja uskonnollisia jännitteitä. On kuitenkin arvioitu, että yksi tekijä jännitteiden taustalla olisi ollut kuivuuden aiheuttamat satovahingot.

Kanna siis huolta Syyriasta, mutta älä unohda muuta maailmanparantamista!
Viite