Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jenni Leukumaavaara

Vilkas keskustelija. Pekka Haavistolla oli paljon vieraita eduskunnassa. Kuva vihreiden Tampereen puoluekokouksesta.  Jenni Leukumaavaara

Vilkas keskustelija. Pekka Haavistolla oli paljon vieraita eduskunnassa. Kuva vihreiden Tampereen puoluekokouksesta. 

Kävijätiedot: Haavisto tavannut eniten vieraita eduskunnassa

13.10.2017 14.03

Sammeli Heikkinen

Vihreä kansanedustaja Pekka Haavisto tapasi eniten vierailijoita noin vuoden tutkimusjaksolla Open Knowledge Finlandin (OKFI) keräämien eduskunnan kävijätietojen perusteella.

OKFI keräsi kävijätiedot vuoden 2016 toukokuusta vuoden 2017 huhtikuuhun. Haavistolla oli tuona aikana 129 tapaamista eduskunnassa, enemmän kuin kenelläkään muulla kansanedustajalla. Haavisto nimettiin vihreiden presidenttiehdokkaaksi helmikuussa 2017.

Vihreistä myös Antero Vartia ja Jani Toivola ottivat vastaan paljon vieraita. Tutkimusaikana eduskunnassa kävi noin 13 300 vierasta, joista ylivoimaisesti suurin osa vain kerran. Vieraista hieman alle 500 oli sellaisia, jotka kävivät eduskunnassa vähintään kuusi kertaa.

OKFI selvitti näiden vieraiden taustat heistä saatavilla olevien julkisten tietojen perusteella.

Nämä eduskunnan vakiovieraat kävivät vihreiden edustajien luona 108 kertaa. Noin kolmannes heistä oli eri kansalaisjärjestöjen edustajia. Vihreät olikin puolueista se, jonka vakiovieraista korkein osuus tuli kansalaisjärjestöistä.


OKFI myöntää, että eduskunnan vierailulistojen tulkitsemiseen liittyy ongelmia. Listoihin jää esimerkiksi vain isännöivän tai emännöivän kansanedustajan nimi, vaikka itse tapaamisessa voi olla läsnä myös muita edustajia. Voi myös olla tapauksia, joissa tapaaminen on sovittu, mutta sitä ei ole tosiasiassa pidetty.

Toki kansanedustajat tapaavat ihmisiä myös muualla kuin eduskunnassa, eikä näistä tapaamisista luonnollisesti jää jälkeä eduskunnan papereihin.

Vihreät ilmoitti hiljan kertovansa kaikki kansanedustajiensa lobbaritapaamiset. Myös ainakin vasemmistoliitto, sdp ja keskusta ovat päättäneet kertoa eduskuntaryhmiensä lobbaritapaamiset.

lobbaus  politiikka  eduskunta 
Viite