Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Spyrosdrakopoulos / Wikimedia Commons

Kölnin rautatieasema
yli tuhat uhria. 1 049 ihmistä joutui seksuaalisen ahdistelun tai muun rikoksen kohteeksi Kölnin rautatieaseman läheisyydessä uudenvuoden yönä.Spyrosdrakopoulos / Wikimedia Commons

yli tuhat uhria. 1 049 ihmistä joutui seksuaalisen ahdistelun tai muun rikoksen kohteeksi Kölnin rautatieaseman läheisyydessä uudenvuoden yönä.

Kölnin ahdistelu paljastunut erittäin laajaksi - muttei suunnitelluksi

27.1.2016 11.00

Annakaisa Suni

Uudenvuodenyön seksuaalinen väkivalta Helsingissä ja Kölnissä on osoittautunut pahemmaksi ja laajemmaksi kuin ensin luultiin. Kölnin teot eivät kuitenkaan olleet suunniteltuja.

Helsingin poliisin tiedossa on tällä hetkellä 17 epäilyä, kertoo rikosylikomisario Jonna Turunen. Epäilyistä yksi on raiskaus, kaksi raiskauksen yritystä ja 14 seksuaalista ahdistelua. Rikoksista epäillyt ovat turvapaikanhakijoita.

Kaksi seksuaalista ahdistelua on tullut poliisin tietoon sen jälkeen, kun poliisi viime viikolla tiedotti uudenvuodenyön tapahtumista tekemästään selvityksestä.

Kölnissä selvitetään yhteensä 821 seksuaalista ahdistelua tai muuta rikosta, joilla on yhteensä 1 049 uhria, kertoi Zeit Online viime viikolla. Epäiltynä on 30 miestä, joista 15 on turvapaikanhakijoita ja yhdellätoista ei ole lupaa oleskella Saksassa. Lehden tiedot tulevat osavaltion sisäministeriön tekemästä raportista.

Kölnissä rautatieaseman edessä olleet miesryhmät estivät ohi yrittäneitä naisia liikkumasta ja kourivat heitä. Myös Helsingissä ryhmä nuoria miehiä on poliisin mukaan piirittänyt uhreja ja kourinut, kähminyt ja puristellut heitä.


Kölnin joukkoahdistelu ei ollut suunniteltua, kertoo Zeitin lainaama raportti. Ei ole mitään todisteita siitä, että miehet olisivat sopineet kerääntyvänsä aseman luo ahdistelemaan naisia. Vieläkään ei tiedetä, miten joukkoahdistelu alkoi, mutta raportti viittaa spontaaniin ryhmädynamiikkaan.

Spiegel Online kertoi jo 11.1., että poliisi ei pidä tekoja suunniteltuina.

Silti ajatus siitä, että ahdistelu olisi ollut suunniteltua, elää vahvana. Sitä mieltä on muun muassa Saksan sosialidemokraattinen oikeusministeri Heiko Maas.

Verkkouutiset taas kirjoitti maanantaina, että Kölnin joukkoahdistelu olisi ollut suunniteltu hyökkäys paitsi naisia, myös kristinuskoa vastaan. Jutun lähde on rasismista ja islamofobiasta syytetyn David Horowitzin päätoimittama konservatiivinen yhdysvaltalaissivusto Front Page Mag. Sivusto on muun muassa palkinnut "vuoden miehenä" irakilaista vankia kiduttaneen everstiluutnantin sekä salakuljettajaa ampuneet ja siitä valehdelleet rajavartijat.


Helsingin poliisin Jonna Turunen ei vastaa kysymykseen siitä, onko tutkinnassa saatu uutta tietoa Helsingin tekojen suunnitelmallisuudesta.

"Tutkinta on vielä kesken eikä tällä hetkellä ole uutta tiedotettavaa", Turunen sanoo.

On siis edelleen epäselvää, mitä ja miten Suomessa mahdollisesti suunniteltiin. Ahdistelua ja muita rikoksia, vai kaupungille kerääntymistä ja uudenvuoden juhlintaa? Selvää on se, että sekä Helsingin että Kölnin tapahtumat olivat laajoja ja poikkeuksellisia.


Raiskauskriisikeskus Tukinainen on saanut yhteydenottoja uudenvuoden seksuaalirikosten uhreilta, kertoo keskuksen juristi Riitta Silver.

Silverin mukaan on selvää, että joissain kulttuureissa naisia kunnioitetaan paljon vähemmän kuin Suomessa. Hän muistuttaa silti, että suunniteltuja ja ryhmässä tehtyjä seksuaalirikoksia on tehty Suomessa aiemmin.

Silver toivoo, että uhrin oikeudesta saada apua puhuttaisiin enemmän. Tukinaisen puoleen voi kääntyä aina, jos on joutunut seksuaalisen väkivallan tai ahdistelun kohteeksi.

"Keskustelu helpottaa psyykkisiä oireita, ja meiltä saa myös tietoa oikeusprosessista."

joukkoahdistelu 
Viite