Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Aleksi Kallioja

Kohotettu lasi
Malja voitolle. Vihreää vaalivoittoa juhlittiin Helsingin Tavastialla.Aleksi Kallioja

Malja voitolle. Vihreää vaalivoittoa juhlittiin Helsingin Tavastialla.

Kaikkien aikojen vaalivoitto: Satoja uusia valtuutettuja ja ensimmäinen vihreä kaupunki

10.4.2017 0.29

Lasse Leipola

Vihreät saavutti kuntavaaleissa historiansa suurimman vaalivoiton. Puolueen valtakunnallinen kannatus nousi 8,5 prosentista 12,4 prosenttiin, mikä toi puolueelle alustavan arvion perusteella yli 200 uutta valtuustopaikkaa.

Puolueen tavoitteena oli 14 prosentin kannatus ja 500 valtuustopaikkaa. Ääniosuus jäi hieman tavoitellusta, mutta paikkoja tuli sen sijaan odotettuakin enemmän.

Aiemmin vihreät ovat yltäneet yli kymmenen prosentin kannatukseen vain eurovaaleissa sekä vuoden 2012 presidentinvaaleissa, joissa Pekka Haavisto pääsi toiselle kierrokselle.

Sen sijaan kunta- tai eduskuntavaaleissa vihreät eivät ole koskaan aiemmin yltäneet yli yhdeksän prosentin kannatukseen.


Vaalien suurin vihreä yllätys oli puolueen nousu vitossijalta Jyväskylän suurimmaksi puolueeksi. Kaupungin ääniharavia olivat kansanedustaja Touko Aalto ja vihreiden nuorten Bella Forsgren.

Vihreät nousi kärkipaikoille myös Nokialla ja Padasjoella, joissa molemmissa vihreät jakaa jatkossa suurimman puolueen paikan kokoomuksen kanssa.

Vihreät saavuttivat merkittäviä voittoja myös monella muulla pienemmällä paikkakunnalla. Esimerkiksi Akaalla ja Pieksämäellä vihreät kasvattivat paikkamääräänsä yhdestä neljään, vaikka valtuuston koko pieneni molemmilla paikkakunnilla.

Vaalitulosten alustava selaamisen perusteella vaikuttaa siltä, että vihreiden vaalivoitto selittyykin juuri sillä, että puolue onnistui saamaan lisävaltuutettuja myös niissä kunnissa, joissa se ei ole perinteisesti ollut vahva.


Myös suurimmissa
kaupungeissa vihreät vahvistivat asemiaan. Turussa vihreät nousi kakkospuolueeksi kasvattamalla valtuustoryhmäänsä kymmenestä paikasta neljääntoista. Tampereella samanlainen paikkamäärän muutos vahvisti puolueen asemaa kaupungin kolmanneksi suurimpana puolueena.

Helsingissä kokoomus piti suurimman puolueen paikan ja lisäsikin paikkamääräänsä, mikä pormestarikisan vuoksi toi vihreään vaalivoittoon tappion makua. Puolueen kannatus kasvoi kuitenkin noin 22 prosentista noin 24 prosenttiin ja valtuustoryhmä kahdella paikalla 21:een.

Kokoomuksen vaalivoiton takasi Jan Vapaavuoren tuominen Euroopan investointipankista Helsingin pormestarikilpaan. Vapaavuori haali liki 30 000 ääntä, mikä oli yli 20 000 enemmän kuin seuraavaksi eniten henkilökohtaisia ääniä saaneella vihreiden Anni Sinnemäellä.

Sinnemäki ei myöntänyt olevansa tulokseen pettynyt. Hän ei myöskään uskonut, että pormestarivaaleista puhuminen olisi kolahtanut vihreiden nilkkaan.

kuntavaalit  Vihreät 






Viite