Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Tahdon 2013 -mielenosoitus Kansalaistorilla
Tuhannet tahtoivat. Kansalaiset kokoontuivat ennennäkemättömällä tavalla Eduskuntatalon edustalle odottamaan äänestystuloksen ratkeamista. Lisää kuvia Kansalaistorilta jutun lopussa.Iiro Törmä

Tuhannet tahtoivat. Kansalaiset kokoontuivat ennennäkemättömällä tavalla Eduskuntatalon edustalle odottamaan äänestystuloksen ratkeamista. Lisää kuvia Kansalaistorilta jutun lopussa.

Kansan tahto toteutui – avioliitosta tulee tasa-arvoinen

28.11.2014 15.55

Vihreä Lanka

Suomi näyttää saavan tasa-arvoisen avioliittolain. Eduskunta äänesti tänään perjantaina tasa-arvoista avioliittolakia kannattavan kansalaisaloitteen puolesta äänin 105-92. Kaksi edustajaa oli poissa.

Kaikki vihreiden kymmenen kansanedustajaa kannattivat samaa sukupuolta olevien parien mahdollisuutta avioliittoon. Aloitteen puolella olivat myös kaikki vasemmistoliiton edustajat sekä suurin osa sdp:n, kokoomuksen ja rkp:n edustajista.

Moni epävarmana pidetty kansanedustaja taipui tasa-arvon puolelle.

"Pitää muistaa niitä kansalaisaktiiveja ja vähemmistöjen edustajia, jotka ovat tehneet vuosikymmeniä töitä tämän eteen. Tämä on upea hetki", sanoo vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö.

Hän uskoo, että moni edustaja on kuullut sateenkaariperheistä tulevaa viestiä.

"Nämä ihmiset elävät meidän keskuudessamme, ja kyse on siitä, saavatko he yhdenvertaisen aseman, ja saavatko seksuaalivähemmistöihin kuuluvat nuoret hyväksynnän yhteiskunnalta."

Tuhannet Tahdon 2013 -kansalaisaloitteen kannattajat olivat kokoontuneet Eduskuntatalon edustalle odottamaan äänestystulosta. Suomea vuoden 2013 Euroviisuissa edustanut Krista Siegfrids teki yllätysesiintymisen ja joukkolaulatti megafonilla Marry me -kappalettaan.

Tulos levisi äänekkäässä väkijoukossa yllättävän hitaasti. Vähitelleen hajanaiset kiljahdukset levisivät läpi ihmismassan. Useasti päivän aikana kuultu rytmikäs ”Muutetaan lakia, tasa-arvon takia”-huuto muuttui muotoon ”Muutettiin lakia tasa-arvon takia”. Eri puolelta monituhatpäistä joukko kuului myös ”Hyvä Suomi” ja ”Kiitos” -huutoja sekä ainakin yksi valtavan innostunut ”Me mennään naimisiin!”.

Ihmiset huusivat, tuulettivat ja halailivat muutaman minuutin ajan, mutta sen jälkeen tunnelma rauhoittui ja helpottuneen näköiset ihmiset alkoivat vähitellen valua kohti keskustaa.

Oman, huomattavasti pienemmän, mielenilmauksensa järjetivät aloitteen vastustajat. Parikymmenpäinen joukko kokoontui Eduskuntatalon nurkalle rukoilemaan ja laulamaan virsiä.

Eduskunnassa tänään tehty päätös menee suuren valiokunnan käsiteltäväksi todennäköiseti 3. joulukuuta. Sen jälkeen siitä äänestetään vielä toisessa käsittelyssä eduskunnan suuressa salissa.

Suuren valiokunnan puheenjohtaja Riitta Myller (sd) sanoo tiedotteessa, että valiokunta tuskin muuttaa eduskunnan enemmistön tahtoa.

Näin uskoo myös vihreiden Niinistö.

"Se oli tässä. Enemmistö on selvä, ja suuressa valiokunnassa on vielä selvempi enemmistö tämän muutoksen puolesta. Kyllä yhdenvertainen avioliittolainsäädäntö on nyt totta."

Lakivaliokunnan enemmistö päätyi kesällä vastustamaan aloitetta. Jani Toivola (vihr) ja valiokunnan seitsemän muuta jäsentä jättivät vastalauseen, joka hyväksyttiin tänään täysistunnossa.

Lasse Leipola, Annakaisa Suni

Tahdon2013  tasa-arvoinen avioliittolaki 
Lisää aiheesta:Viite