Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mari Nieminen

Touko Aalto
Eduskunnalla on vielä mahdollisuus pelastaa Suomen avoin omistamisen malli, kirjoittaa Touko Aalto yhdessä Timo Harakan kanssa.Mari Nieminen

Eduskunnalla on vielä mahdollisuus pelastaa Suomen avoin omistamisen malli, kirjoittaa Touko Aalto yhdessä Timo Harakan kanssa.

Kansanedustajat: Hallintarekisterin voi vielä pysäyttää

6.4.2016 9.51

Annakaisa Suni

Hallintarekisteri voisi kätkeä suurimman osan suomalaisesta osakeomistuksesta verottajan ulottumattomiin, kirjoittavat kansanedustajat Touko Aalto (vihr) ja Timo Harakka (sd) Helsingin Sanomien mielipidesivuilla.

"Piileskely miellyttää ennen kaikkea suuromistajia, joille arvopaperiomistus on Suomessa keskittynyt. Rikkain prosentti hallitsee esimerkiksi suomalaisten omistamista pörssiosakkeista 77 prosenttia. On siis mahdollista, että jopa suurin osa suomalaisesta omistuksesta kätkettäisiin julkisuudelta – ja verottajalta", he kirjoittavat.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) ilmoitti joulukuussa, että suomalaisten osakeomistuksen piilottamisen mahdollistavaa hallintarekisteriä ei tule. Stubbin viime viikolla esittelemä uusi laki kuitenkin mahdollistaa suomalaisten omistusten piilottamisen ulkomailla.

"Jos suoraan, avoimeen järjestelmään avataan porsaanreikä, on melko varmaa, että seuraavaksi suomalaisten pankkien tasapuoliseen kilpailuasemaan vedoten vaaditaan salaavaa hallintarekisteröintiä myös kotimaassa", Aalto ja Harakka kirjoittavat.

Eduskunnan talousvaliokunnalla on vielä mahdollisuus pelastaa Suomen avoin malli.

"Tarvittaessa koko eduskunnan on se tehtävä – hallituspuolueistahan perussuomalaiset vastustaa hallintarekisteröintiä, jollei takki ole kääntynyt."
Viite