Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Maaria Parry

Kritiikin paikka. Valtaosa yhteisvaltuuston osallistujista halusi kaataa sote-uudistuksen. Vihreiden ryhmäpuheenvuoron piti Saara Hyrkkö. Maaria Parry

Kritiikin paikka. Valtaosa yhteisvaltuuston osallistujista halusi kaataa sote-uudistuksen. Vihreiden ryhmäpuheenvuoron piti Saara Hyrkkö.

Analyysi

Kapinakokous osoitti kokoomuksen hajaannuksen sote-uudistuksessa

15.5.2018 21.58

Jenni Leukumaavaara

Kapinakokouksessa yli 260 valtuutettua

  • Pääkaupunkiseudun yhteisvaltuustossa oli koolla yhteensä 262 valtuutettua Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten valtuustoista.
  • Näissä neljässä kaupungissa asuu viidesosa suomalaisista, sillä valtuustot edustavat 1 150 000:tta suomalaista.
  • Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) ja kunnanjohtajat vievät yhteisen vetoomuksen eduskuntaan ennen eduskunnan kesäkuisia äänestyksiä.
  • Yhteiset valtuustot ovat harvinaisia, mutta eivät täyisn poikkeuksellisia. Edelliset pääkaupunkiseudun yhteisvaltuustot on järjestetty vuosina 2006, 2007 ja 2008.

Pääkaupunkiseudun kaupungit vastustavat yhdessä sote- ja maakuntauudistuksen toteuttamista nykymuodossaan.

Yhteinen kanta muodostettiin tiistai-iltana Vantaan kulttuuritalon Martinuksessa, jonne Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten valtuustot kokoontuivat yhteiseen kokoukseen.

Puheenvuorojen jälkeen jokainen valtuusto äänesti kannastaan yhteiseen kannanottoon. Kauniainen asettui sen taakse yksimielisesti. Helsinki äänesti hallituksen sote-mallia vastaan luvuin 79-3. Vantaan äänet jakautuivat 48-16 ja Espoon 49-24. 


Etukäteen askelmerkit näyttivät menevän niin, että Helsinki, Vantaa ja Kauniainen saavat yksimielisen tai selkeän enemmistöratkaisun valtuustojen yhteisesityksestä, mutta Espoo äänestää.

Puheenvuorojen jälkeen kävi ilmi, että myös Vantaalla on yllättävän paljon ristivetoa soten suhteen. Syynä on Vantaan kokoomusryhmä, joka oli silminnähden närkästynyt siitä, ettei heidän korjausehdotuksiaan ollut otettu yhteisesitykseen heidän odottamallaan tavalla. Samaa tunnetta oli Espoon kokoomuksen sydänalassa.

Piikki oli osoitettu todennäköisesti myös Helsingin kokoomuslaiselle pormestarille Jan Vapaavuorelle, jonka omatoimisuus on koettu myös varpaille hyppimiseksi.

”Lausunto on hyvin jyrkkä. Se on sääli, koska nyt emme välttämättä saa yksimielistä äänestystulosta. Toivoisin, että kaupunkiemme yhteistyö on jatkossa sellaista, että kaikki saavat äänensä kuuluviin”, sanoi vantaalainen kokoomusvaltuutettu Lauri Kaira.

Yhteisvaltuustossa kokoomus on suurin ryhmä 82 edustajallaan. Vihreillä valtuutettuja on yhteensä 53, demareilla 41, perussuomalaisilla 13, sinisillä 8 ja keskustalla 8.

Vihreä Lanka kuunteli puheenvuorot ja arvioi, millaista hajaannusta puolueissa on eduskunnassa ja pääkaupunkiseudulla.


Vihreiden kanta selkein 

Vihreät ovat yksimielisiä kaikissa neljässä kaupungissa siinä, että uudistusta ei nykyisellään kannateta. Valtuustojen vihreät ryhmäpuheenjohtajat kertoivat kantansa yhteisessä tiedotteessaan jo ennen kokousta. 

Vihreiden ryhmäpuheen pitäneen, Espoon vihreiden Saara Hyrkön sitaatti:

”Nyt esitetty uudistus ei toteuta mitään sille asetettuja tavoitteita. Tätä mieltä on valtaosa alan ammattilaisista.
Terveyserot ja eriarvoisuus eivät vähene. Saumattomien hoitoketjujen sijaan palvelut pirstaloituvat. Kustannuksiakin hillitään lähinnä hillittömillä leikkauksilla. Eräs kokoomuksen kansanedustaja on osuvasti kutsunut tätä sote-mallia 'jättimäiseksi yritystueksi yksityisille terveysfirmoille'.

Helsingin valtuuston puheenjohtaja, Helsingin vihreiden Tuuli Kousa:

”Sote-palveluiden parantamisen sijaan uudistuksessa on kyse tässä kohtaa enää valtapoliittisesta lehmänkaupasta, jossa yksi saa valinnanvapauden, toinen 18 maakuntaa ja kolmas ministerikuukausia. Ei ole ihme, että kolme viidestä suomalaisesta vastustaa tätä hanketta. -- On myös poikkeuksellista perustella uudistusta sen eteen jo tehdyllä työllä. Ei kielekkeen yli kannata astua, vaikka vuorelle kiipeäminen olisi ollut raskasta.”

Minna Atiye, Vantaan vihreät:

”Uudistuksessa ei huomioida mielenterveyspalveluja.  Lähetteiden määrä psykiatriseen erikoissairaanhoitoon tulee räjähtämään käsiin, kun yksityiset sote-keskukset pyrkivät siirtämään potilaan hoitovastuun lievimmissäkin mielenterveyden ongelmissa. On suuri riski, että mielenterveyden ongelmista kärsivät ihmiset jäävät jopa heitteille, kun kukaan ei ota vastuuta kokonaisvaltaisesta hoidosta ja hoitoketjut jäävät katkonaisiksi.”

Reetta Vanhanen, Helsingin vihreät:

”Suurin poliittinen ja taloudellinen valta Uudellamaalla tulee olemaan valtiovarainministeriöllä.”

Myös demarit vastustivat uudistusta. Rkp ja kristillisdemokraatit olivat kriittisiä mutta kannoissaan maltillisempia, kuten eduskunnassakin. Perussuomalaiset pääosin vastustivat.


Näin hallituspuolueet rakoilivat

Kuten oli odotettavissa, moni hallituspuolueiden kansanedustaja ei tullut paikalle. Poissa olivat ainakin Juhana Vartiainen (kok), Jaana Pelkonen (kok) ja Jussi Niinistö (sin).

Hallituspuolueiden eli kokoomuksen, keskustan ja sinisten kansanedustajista puheita pitivät Pekka Puska (kesk), Sari Multala (kok) ja Simon Elo (sin).

Keskusta ja siniset puolustivat sote-uudistusta varsin yhtenäisesti. Espoon sinisten Jukka Kilpi äityi hieman hämmentävästi vertaamaan sote-uudistusta ydinreaktioon:

”Kansalaisoikeudet lisääntyvät kertarysäyksellä valinnanvapauden myötä. Tämä kehitys ei tule heikentämään julkisen sektorin työntekijöiden oloja. Espoon oman soten tulokset ovat vakuuttavia. Sellainen on soteuudistuksen ydinreaktio.”

Sinisten kansanedustaja Simon Elo jatkoi eduskunnasta tuttuun tyyliinsä toteamalla, että demarit, vasemmisto ja vihreät eivät itse ole onnistuneet uudistuksessa, mutta ovat silti ensimmäisenä vastustamassa uudistusta toisten tekemänä.

Keskustan kansanedustaja Pekka Puska syytti valtuustoja turhasta pelottelusta.

Mielenkiintoisinta oli kokoomuksen kantojen muodostuminen. Tiivistäen voisi sanoa, että Helsingin kokoomuslaiset kritisoivat uudistusta ja Vantaan ja Espoon valtuutetut kritisoivat sitä, että kaupunkien yhteinen lausuntoehdotus ei tarjoa korjausehdotuksia.  

Kauniaisten kokoomus kertoi yksimielisesti kannattavansa soten kaatamista. Espoon ja Vantaan kokoomusvaltuutetut taiteilivat joon ja ein välimaastossa.  

Vapaavuoren kulisseissa naapurikunnilta kysymättä tekemä aloite pääkaupunkiseudun kaupunkien yhteisestä sote-maakunnasta ei ole ollut kaikkien espoolaisten eikä vantaalaisten mieleen ja on saanut jotkut epäilemään luottamusta vaativan yhteistyön mielekkyyttä.


Tällaisia korjauksia ehdotettiin

Yhteinen vihollinen yhdistää. Yleisesti valtuutetut yli puolue- ja kaupunkirajojen ehdottivat pääkaupunkiseudun yhteistyön lisäämistä muilla keinoilla kuin sotella ja maakuntavaltuustoilla. Näin siitä huolimatta, että naapurikateus ja pienimuotoinen kinastelu on kaupungeille tuttua.

Vaiheittainen eteneminen auttaisi hallitsemaan jättimäistä muutosta.

Moni valtuutettu kehui Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin 12 kohdan korjauslistaa.

Keskustelussa nousi vahvasti esille demokratianäkökulma. Valtuutetut ovat huolissaan maakuntavaalien ennätyksellisen tiukasta aikataulusta ja siitä, että päätöksenteko viedään kauemmas kansalaisista. Maakuntavaltuustoille on annettava verotusoikeus, jos maakuntamalliin halutaan mennä, sanoi moni valtuutettu. 

Kapinakokouksessa yli 260 valtuutettua

  • Pääkaupunkiseudun yhteisvaltuustossa oli koolla yhteensä 262 valtuutettua Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten valtuustoista.
  • Näissä neljässä kaupungissa asuu viidesosa suomalaisista, sillä valtuustot edustavat 1 150 000:tta suomalaista.
  • Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) ja kunnanjohtajat vievät yhteisen vetoomuksen eduskuntaan ennen eduskunnan kesäkuisia äänestyksiä.
  • Yhteiset valtuustot ovat harvinaisia, mutta eivät täyisn poikkeuksellisia. Edelliset pääkaupunkiseudun yhteisvaltuustot on järjestetty vuosina 2006, 2007 ja 2008.

sote  maakunnat  pääkaupunkiseutu  Helsinki  Vihreät  eduskunta 




Viite