Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sammeli Heikkinen

Katri Ylinen ei ole vielä päättänyt lähteekö ehdolle eurovaaleissa: ”EU-vaalit on kallis projekti, kun vaalipiirinä on koko maa.”Sammeli Heikkinen

Katri Ylinen ei ole vielä päättänyt lähteekö ehdolle eurovaaleissa: ”EU-vaalit on kallis projekti, kun vaalipiirinä on koko maa.”

Katri Ylinen ei piittaa Suomesta kansallisvaltiona

8.6.2018 11.52

Riikka Suominen

Katri Ylinen, 27, on enemmän eurooppalainen kuin suomalainen. Tuore Euroopan vihreiden nuorten puheenjohtaja haluaa saada nuorten Eurooppa-myönteisyyden näkymään myös vaaleissa.


Mistä EU-kiinnostuksesi a
lkoi?

”Olin 13-vuotiaana kahden viikon perhevaihdossa Italiassa. Perhe söi pizzaa päivittäin. Heillä oli kodinhoitaja ja siivooja. Tajusin, että ihmiset voivat elää tosi monella tavalla.”

Miten eurooppalaisuus näkyy elämässäsi?

”Minua ei kiinnosta Suomi kansallisvaltiona. Olen yltiöpositiivinen liittovaltion kannattaja. Olen kuin kotonani eri puolilla Eurooppaa. Koen vähän eroja muiden eurooppalaisten kanssa ja paljon yhteenkuuluvuutta arvojen ja historian suhteen.

On niin tuttua matkustaa Hollantiin, etten jaksa tehdä edes matkavalmisteluja. Ruotsiin mennessä saatan unohtaa vaihtaa rahaa, kun en muista, ettei siellä käytetä euroja.”

Miksi tarvitaan EU:n liittovaltio?

”Esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunta olisi helpompaa, jos energiapolitiikka olisi koko Euroopan laajuista. Mikään jäsenmaa ei voisi kitistä epäreiluista päästövähennyksistä.”

Miksi EU:sta pitäisi kiinnostua?

”Nuoret kannattavat EU:ta, mutta vain joka kymmenes 18–24-vuotias äänestää eurovaaleissa. Vanhemmat sukupolvet eivät voi määrittää Euroopan suuntaa meidän puolestamme.”

Miten eurovaalien äänestysprosenttia saisi nostettua?

”Populistikampanjoista on huomattu, että netissä voi datahaulla markkinoida tiettyjä viestejä valituille kohderyhmille. Samaa keinoa voisi käyttää viestin suuntaamiseksi nuorille.

Äänestäjille pitää selventää, mikä lainsäädännössä tulee EU-tasolta ja mikä muualta. On sääli, että eduskuntavaalit ja EU-vaalit menevät keväällä päällekkäin. Suomessa useimmille poliitikoille ykköstavoite on eduskunta.”

Millainen liike on Euroopan vihreät nuoret?

”Se on hurjempi kuin suomalaiset poliittiset nuoriso­liikkeet. Yksi osa toimintaa on osoittaa kansalaistottelemattomuuden keinoin epäkohtia. Kaksi vuotta sitten johdin ryhmää, kun osoitimme mieltä raja-aidan rakentamista vastaan Itävallan ja Italian rajalla Brennerin solassa. Siinä oli suuria tunteita, adrenaliinia ja yhtenäisyydentunnetta.

Nuorisopolitiikan tehtävä on ravistella aikuisia ja olla tiennäyttäjä. Perustulo yhdistää vihreitä nuoria kaikkialla Euroopassa. Siitä puhutaan tosi paljon.”

Katri Ylinen valittiin Euroopan vihreiden nuorten toiseksi puheenjohtajaksi toukokuussa. Eurovaalit järjestetään toukokuussa 2019.

eurovaalit  poliittiset nuorisojärjestöt  Euroopan vihreät 
Viite