Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Nico Paix / Flickr

Kuvituskuva
Nico Paix / Flickr

Kauppojen kosmetiikkahyllyillä vieläkin kiellettyä kemikaalia

26.1.2016 13.54

Riikka Suominen

Sadoista Suomessa myytävistä kosmetiikkatuotteista on löydetty vaarallista kemikaalia. Kyseessä on polyaminopropyl biguanide (PHMB) niminen aine. EU kielsi aineen käytön kosmetiikassa vuosi sitten.

Siihen saakka se oli sallittu kosmetiikan säilöntäaineena. Aineen epäillään muun muassa aiheuttavan syöpää, häiritsevän lisääntymisterveyttä ja olevan ympäristölle haitallista.


Aineen käyttö kosmetiikassa
on epäselvää, sillä vaikka EU:n kemikaalilainsäädäntö kielsi sen jo vuosi sitten, aine esiintyy edelleen kosmetiikkateollisuuden käyttämällä sallittujen säilöntäaineiden listalla EU:n kosmetiikka-asetuksen liitteessä, kertoo ylitarkastaja Jarkko Loikkanen Tukesista.

”Kosmetiikkalainsäädäntö muuttuu eli aineita lisätään ja poistetaan sallittujen ja kiellettyjen listoilta jatkuvasti. Tämä perustuu uuteen tietoon ja uusiin arvioihin. Yritysten vastuulla on pysyä ajan tasalla lainsäädännön muutoksissa”, sanoo ryhmäpäällikkö Marilla Lahtinen Tukesin tiedotteessa.

Loikkanen ei voi antaa lausuntoa siitä, onko kuluttajan turvallista käyttää loppuun kotoa löytyvä kosmetiikka, joka sisältää PHMB:tä.

”Aine on ollut pitkään sallittu ja laajasti käytetty, joten en olisi kauhean huolissani, jos on ainetta aiemmin käyttänyt.”


Kielletyn aineen myyntiin
havahtui ensin Tanskan kuluttajaneuvosto. Sen jälkeen aiheesta ovat tiedottaneet kosmetiikan turvallisuutta testaava suomalaisyritys CosmEthics sekä muun muassa Kemikaalitutka-blogi.

Eikö tieto kielletyn aineen myynnistä pitäisi tulla Tukesilta eikä blogeista?

”Markkinoilla on niin paljon kosmeettisia valmisteita, että kaikkea ei pysty valvomaan. Tukes valvoo asioita sen perusteella, millainen riski niissä nähdään. Nyt katsomme uudelleen tämän aineen riskiarvioita”, Loikkanen sanoo.

kemikaalit  kosmetiikka 
Viite