Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sammeli Heikkinen

Sammeli Heikkinen
Analyysi

Kenen tilille Terrafame-diili sataa?

10.2.2017 16.55

Sammeli Heikkinen

Kauan lupailtu Terrafamen kaivosyhtiön yksityinen rahoittaja löytyi viimein. Mukaan lähti ylikansallinen raaka-ainejätti Trafigura-konserni.

Ainakin Trafiguran kannalta järjestely vaikuttaa edulliselta, valtion hyöty taas riippuu edelleen siitä, saadaanko Kainuun kaivos lopulta toimimaan luvatusti.


Kaivosyhtiö Terrafamen omisti ennen perjantaina julkistettua kauppaa kokonaan valtion erityistehtäväyhtiö Terrafame Group.

Omistusjärjestelyn jälkeen Trafigura-konserni omistaa sijoitusyhtiönsä Galenan kautta 15,5 prosenttia Terrafamesta ja Gropille jää loput. Valtio on siis edelleen selvä enemmistöomistaja kaivoksesta.

Trafigura maksoi Galenan kautta osakesiivustaan 75 miljoonaa euroa. Lisäksi konserni lainaa Terrafamelle 75 miljoonaa euroa. Sampo-konserni lainaa vielä 25 miljoonaa lisää. Tämän sadan miljoonan euron lainan maksuaika on viisi vuotta, käytännössä se aiotaan maksaa takaisin 2020–22.

Samassa järjestelyssä emoyhtiö Terrafame Group pääomittaa Terrafamea 25 miljoonalla. Ja jos tarpeen on, niin Group antaa 50 miljoonan lainan. Näihin toimiin Group voi käyttää tämän vuoden budjetissa sen käyttöön varattua sataa miljoonaa euroa. Tätä kakkua Group ei ole vielä Terrafamelle ehtinyt syöttää.

Näillä järjestelyillä saadaan 200–250 miljoonaa euroa, jolla kaivos pitäisi saada toimimaan niin, ettei se enää tuota tappiota. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) lupasi, ettei valtion lisärahoitusta kaivokseen enää tarvita.

Terrafame siis saa 75 miljoonan euron yksityisen sijoituksen, 25 miljoonaa verorahoja sekä 100 miljoonaa yksityistä lainaa. Ja mahdollisesti 50 miljoonan lainan verorahoista.

Lisäksi Terrafame sitoutuu myymään kaiken kaivoksen tuottaman nikkelin ja neljä viidesosaa sinkistä Trafiguralle seuraavan seitsemän vuoden ajan.


Tiedotustilaisuudessa keskityttiin Terrafamen nyt saamaan yksityiseen sijoitukseen ja lainoihin. Metallinmyyntisopimus lienee kuitenkin ainakin yhtä merkittävä.

Sen yksityiskohdista ei juuri kerrottu, mutta Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia mainitsi sen arvoksi kolme miljardia euroa. Ratian mukaan arvo on laskettu asiantuntijoiden metallinhinta-arvioiden pohjalta. Tuotantomääräksi on oletettu 35 000 tonnia nikkeliä ja 75 000 tonnia sinkkiä per vuosi vuodesta 2019 lähtien.

Nikkelituotanto on vielä kaukana tuosta tavoitteesta, eikä nykyisellä ympäristöluvalla edes saisi tuottaa kuin 30 000 tonnia vuodessa. Viime vuonna Talvivaara sai tuotettua 9 500 tonnia nikkeliä.

Sinkkiä kaivoksella tuotettiin 22 000 tonnia. Sinkki onkin ollut kaivoksen pelastaja jo vanhan Talvivaaran aikoihin ja toi varmasti Trafiguralle lisähoukutteen kauppaan.


Trafigura-diili pelasti hallituksen kasvot ainakin hetkeksi. Luvattu yksityinen sijoittaja löytyi. Mutta entä taloudellinen hyöty? Terrafamestahan on puhuttu nimenomaan sijoituksena.

Suomen valtio on Lintilän perjantaisten lukujen mukaan pääomittanut Terrafamen kaivosta 380 miljoonalla eurolla. Lisäksi sata miljoonaa veroeuroa on Terrafame Groupin käytettävissä.

Valtio hyötyy nyt solmitusta sopimuksesta pitkän päälle vain, jos Terrafamen kaivostoiminnasta tulee voitollista ja kaivosyhtiö alkaa jakaa osinkoa. Pitäisi siis saavuttaa tavoite, joka on paennut sekä Talvivaaraa että Terrafamea tähän saakka: taloudellisesti kannattava biokasaliuotus.

Trafiguran sijoitus taas alkaa kilisyttää nikkelieuroja suuryhtiön kassaan jo tänä vuonna.

Maailman sadan suurimman yrityksen joukkoon kuuluvalle jättiläiselle 75 miljoonan euron sijoitus on karkkirahaa. Toiset 75 miljoonaa euroa taas on velkaa, jonka takaisin saamisen takana on lopulta Suomen valtio ja sen veromaksajat.

Metallinostosopimuksen ehtojen voi olettaa olevan raaka-ainejätille vähintään kohtuulliset. Ja sopimuksen nojalla metallia alkaa tulla Trafiguralle jo tänä vuonna.

Trafigura luonnollisesti hyötyy metallinostosopimuksesta sitä enemmän mitä paremmin Terrafamen kaivos toimii. Luultavasti sen sijoittaman 75 miljoonan euron kattaminen onnistuu kuitenkin sopimuksella saatavilla sinkillä ja nikkelillä suhteellisen nopeasti, vaikka Terrafamen tuotanto jäisi tavoitteista paljonkin.

Lisäksi Trafiguralla on 15,5 prosenttia kaivosyhtiöstä ja optio ostaa lisää lainaansa vastaan. Jos Terrafame kääntyy voitolliseksi, osinkoja kilisee myös Trafiguran taskuun.

Sopimus näyttää sen verran hyvältä Trafiguran kannalta, että jättifirman on aika vaikea saada ainakaan pahasti kynsilleen.

Valtion nopea hyöty on enemmän poliittinen. Lisäbudjetteja ei tarvitse ainakaan lähiaikoina sorvata. Pitkällä aikavälillä tilanne on valtion kannalta sama kuin aiemmin: kaivostoimintaan halutaan uskoa, mutta kaikki on kiinni siitä, saadaanko bioliuotus toimimaan.




Viite