Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

freeimages.com

Kuvituskuvassa kynä ja laskin
Jatkossakin maksutta? Hallitus valmistelee lukukausimaksuja EU- ja ETA-alueen ulkopuolisille opiskelijoille.freeimages.com

Jatkossakin maksutta? Hallitus valmistelee lukukausimaksuja EU- ja ETA-alueen ulkopuolisille opiskelijoille.

Kiistellyt lukukausimaksut lähtevät lausuntokierrokselle

29.10.2014 10.48

Annakaisa Suni

Hallituksen esitys lukukausimaksuista ETA-alueen ulkopuolelta tuleville korkeakouluopiskelijoille lähtee lausuntokierrokselle tänään keskiviikkona.

Opetusministeri Krista Kiurun (sd) avustajakunnasta kerrotaan, että vihreiden lähtö hallituksesta on mahdollistanut lukukausimaksuista keskustelun. Hallitus ei ole kuitenkaan vielä päättänyt, viekö se esityksen eduskuntaan asti.

Esityksen mukaan yliopistojen tulisi ottaa käyttöön vähintään 4 000 euron maksu per lukuvuosi EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille englanninkielisissä koulutusohjelmissa. Ylärajaa maksulle ei ole. Suomeksi tai ruotsiksi opiskelu olisi edelleen ilmaista.

Lukukausimaksut jakavat sosiaalidemokraatteja, kun taas kokoomus kannattaa niitä. Myös ruotsalainen kansanpuolue ja kristillisdemokraatit hyväksyvät maksut.

Lausunnot esityksestä on jätettävä kolmen viikon kuluessa. Sen jälkeen hallituksella on kaksi viikkoa aikaa päättää, viekö se esityksen läpi. Tämän vaalikauden aikana käsiteltävät esitykset on jätettävä eduskuntaan viimeistään 4.12.

Esitys on populistinen, sanoo vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto.

"Mielestäni tämä on silkkaa idiotismia Suomen hallitukselta. Tutkimustulosten mukaan lukukausimaksut eivät hyödytä yliopistoa eivätkä maata, joka niitä kerää. Niistä on haittaa yliopistojen vetovoimaisuudelle ja yksilöille, jotka eivät pääse opiskelemaan."

Juttua on päivitetty Outi Alanko-Kahiluodon kommenteilla.

koulutus  lukukausimaksut 
Viite