Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Euroopan parlamentti
hyväksytty. Europarlamentin enemmistö hyväksyi kiistellyn TTIP-mietinnön. Vihreän ryhmät aloitteesta investointisuojatekstiksi ei äänestetty.

hyväksytty. Europarlamentin enemmistö hyväksyi kiistellyn TTIP-mietinnön. Vihreän ryhmät aloitteesta investointisuojatekstiksi ei äänestetty.

Kiistelty TTIP-raportti läpi - "Loukkaus avoimuutta kohtaan"

8.7.2015 15.43

Kati Pietarinen

Europarlamentti hyväksyi tänään keskiviikkona äänin 436–241 kiistellyn mietinnön, jossa esitetään europarlamentin kanta EU:n ja Yhdysvaltojen välisestä vapaakauppasopimukseen. 

Äänestyksen kohteena oli kansainvälisen kaupan valiokunnan demaripuheenjohtaja Bernd Langen kokoama mietintö. Se ei sido komissiota, mutta on tärkeä poliittinen viesti sopimuksesta neuvottelevalle EU-komissiolle parlamentin tahdosta. Europarlamentin pitää hyväksyä tai hylätä aikanaan valmis TTIP-sopimus.

Parlamentti hyväksyi 447 äänellä raporttiin sisältyvän sosialistiryhmän esittämän kompromissikirjauksen paljon kritiikkiä saaneesta investointisuojamekanismista.

Vihreän ryhmän varapuheenjohtaja Ska Keller kutsui ryhmän tiedotteessa läpimennyttä kompromissiesitystä loukkaukseksi avoimuutta kohtaan.

"Esitetty 'uusi' järjestelmä luo erillisen, rinnakkaisen juridisen rakenteen, jota vain investoijat voivat käyttää. Se on edelleen investointiriitojen ratkaisumenettelyä, vaikka (europarlamentin puhemies) Martin Schultz on paketoinut sen joksikin uudeksi."

Keller sanoi tiedotteessa, että ISDS ei ole TTIP:n ainoa ongelma: hän nosti esille sääntely-yhteistyön, joka sai myös äänestyksessä parlamentin hyväksynnän. Niin sanottu sääntely-yhteistyöelin on jäänyt TTIP-keskustelussa vähälle huomiolle. Sillä olisi mahdollisuus vaikuttaa etukäteen EU-lainsäädäntöön.

"Raportti myös tukee EU-komission pyrkimyksiä palveluiden vapauttamiseen. Tämä on reilun kaupan vastakohta. Siksi me hylkäämme mietinnön", Keller sanoi. 

Täysistuntosalissa käytiin äänestyksen aikana kiivasta debattia parlamentin äänestyssäännöistä: erityisesti vihreä ranskalaismeppi Yannick Jadot kritisoi parlamentin puhemiestä Schultzia siitä, ettei parlamentin annettu äänestää vihreiden ehdottamasta muotoilusta investointisuojaan liittyen.

"Tämä TTIP-kannattajien ontto voitto ei tarkoita, että tarina päättyy tähän. Vihreät vastustavat TTIP:tä myös vastaisuudessa", Jadot kommentoi tiedotteessa.

Korjattu 8.7.2015 klo 16.40 äänestystulos. Aiemmin tekstissä luki virheellinen äänimäärä raportin hyväksymiselle.

TTIP  vapaakauppasopimus 
Viite