Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tiina Huilaja

Tulikaste. Kittilän ensimmäisellä vihreällä valtuutetulla Tiina Huilajalla on ollut keskimääräistä kipinöivämpi alku kuntapolitiikassa. Tiina Huilaja

Tulikaste. Kittilän ensimmäisellä vihreällä valtuutetulla Tiina Huilajalla on ollut keskimääräistä kipinöivämpi alku kuntapolitiikassa.

Kittilän kriisi: Tältä omituiset päätökset näyttävät valtuuston sisältä

6.11.2017 16.34

Jenni Leukumaavaara

Kittilän kunta elää ennennäkemättömiä aikoja. Ensimmäistä kertaa Suomen historiassa valtio tulee todennäköisesti ottamaan kunnan hallintaansa.

Viime kesänä kuntalakiin sorvattu niin sanottu Lex Kittilä antaa valtiovarainministeriölle oikeuden puuttua yksittäisen kunnan päätöksentekoon. Kuntapäättäjien viime viikolla tekemät päätökset nytkäyttivät Lex Kittilän käyntiin. Kunnalla on vielä mahdollisuus korjata tilanne, mutta se näyttää epätodennäköiseltä.

Kittilän kunnanvaltuusto on nyt jakautunut kahteen ryhmään. Toisessa ovat rikoksista syytetyt ja epäillyt valtuutetut sekä heidän tukijansa. Toiseen ryhmään kuuluvat hämärämenoon kyllästyneiden perustaman Oikeudenmukainen Kittilä -ryhmän valtuutetut sekä kokoomuksen ja vihreiden valtuutetut.

Ensimmäisen kauden vihreä valtuutettu Tiina Huilaja myöntää, että myös hänen mielestään Kittilän kuntapolitiikka on välillä käsittämätöntä. Väärinkäytöksiä ei tunnusteta, eikä linjaa haluta muuttaa.

”Osa syytteessä olevista on tosi vakuuttuneita siitä, että tilanne ei vaikuta heidän valtuutettuna toimimiseensa. Se hämmentää. Kyllähän nyt kuntaministerin ja valtiovarainministeriön ohjeet ovat olleet hyvin selvät, että ei näin voi jatkaa”, Huilaja sanoo Vihreälle Langalle.


Oikeudenmukainen Kittilä -ryhmä, kokoomus ja vihreät esittivät viime tiistaina, että syytteeseen asetetut valtuutetut pidätetään päätöksenteosta välittömästi lainvoimaisen tuomion antamiseen asti. Samaa oli esittänyt kunnanhallituksen kokouksessa myös vt. kunnanjohtaja Sanna Ylinampa.

Heidän näkemyksensä hävisi valtuustossa yhdellä äänellä. Valtuuston päätöksen mukaan syytteeseen asetetut ovat jäävejä vain epäiltyihin rikoksiin liittyvissä asioissa.

Torstaina valtiovarainministeriö tiedotti aloittavansa kunnan kuulemismenettelyn. Käytännössä se tarkoittaa, että kunnan on otettava virkarikoksista syytteessä olevien valtuutettujen esteellisyys uudelleen käsittelyyn joulukuun puoliväliin mennessä.

Jos ratkaisuja ei synny, kolmen Kittilästä ja valtiovarainministeriöstä riippumattoman asiantuntijan ryhmä ryhtyy selvittämään kunnan asioita. Käytännössä itsehallinto otetaan väliaikaisesti kunnalta pois.

 
Useita vuosia
jatkunut sotku alkoi, kun Kittilän silloinen kunnanjohtaja Anna Mäkelä teki joulukuussa 2013 tutkintapyynnön hissiyhtiö Levi Ski Resortin toimitusjohtajasta Jouni Palosaaresta. Kunnanhallitus peruutti tutkintapyynnön.

Marraskuussa 2014 Mäkelä irtisanottiin laittomasti ja kuntapäättäjät tekivät niin omaperäisiä päätöksiä, että valtiojohtokin alkoi kiinnostua lappilaisen kunnan tekemisistä.

Oulun syyttäjänvirasto tiedotti kolme viikkoa sitten, että 27:ää viime valtuustokauden päättäjää vastaan on nostettu syytteet. Rikosnimikkeinä ovat törkeä virka-aseman väärinkäyttäminen, virka-aseman väärinkäyttäminen, työturvallisuusrikos ja työsyrjintä. Osa epäillyistä rikoksista on vielä syyteharkinnassa.


Tiina Huilaja on seurannut
Kittilän eriskummallista tilannetta sekä politiikan ulkopuolisena että sen tekijänä. Huilaja valittiin kevään kuntavaaleissa kunnanvaltuustoon kautta aikojen ensimmäisenä vihreänä. 

Huilaja toimii sosiaali- ja terveyslautakunnan toisena varapuheenjohtajana sekä varajäsenenä rakennus- ja ympäristölautakunnassa.

Tuore valtuutettu on hetkittäin ollut täysin ymmällään paikallisen demokratiakäsityksen äärellä.

Käytännössä Kittilän poliittista päätöksentekoa pyörittävät keskusta, vasemmisto ja perussuomalaiset. Moni nykyvaltuutettu oli luottamustehtävissä jo viime kaudella, ja moni heistä on nyt syytteiden alla.

”Hallituksen entisen puheenjohtajan Timo Kurulan valinta vt. kunnanjohtajaksi oli osuva esimerkki siitä, miten viime vuosina on tehty päätöksiä. Että kun me halutaan tämä, niin me juntataan se läpi”, Huilaja sanoo.

Koulukuraattorina työskentelevä Huilaja on myös kunnan työntekijä. Hän on varma, että mihinkään muuhun toimeen ei olisi edes harkittu yhtä kyseenalaisessa tilanteessa olevaa henkilöä. Päätös hämmensi myös työntekijöitä. 

Vuosilomalla ja virkavapaalla olevaa Kurulaa epäiltiin monista rikoksista jo ennen valintaa vt. kunnanjohtajaksi.

”Se särähtää korvaan pahasti kun hoetaan, että näin demokratia toimii, äänestyspäätöksellä. Kunnanhallituksessa eriävän mielipiteen jättäneitä mollataan, kun eivät hyväksy demokraattista mutta mahdollisesti laittomaan päätökseen johtavaa äänestystä”, Huilaja puuskahtaa. 


Ennen syytteitä
epäiltyjen kuntapäättäjien keskuudessa oli vahva yhteishenki ja usko omiin päätöksiin.

”Kun syytteet tulivat, valtuutetuista näki että tilanne konkretisoitui. Kaikille syytetyille tuli monta syytenimikettä, ei vain yhtä. Valtuutettuna sen aistii valtavana uupumuksena. Ehkä vielä kuvaavampi sana on näköalattomuus”, Huilaja kuvailee.

”Näköalattomuudesta esimerkkinä on se, että puhutaan että jos minut todetaan syyttömäksi, alan vaatia vahingonkorvauksia kunnalta.”

Huilaja kertoo jutelleensa monen syytteessä olevan kanssa. On käynyt ilmi, etteivät he välttämättä juttele edes keskenään. Osa on ollut sitä mieltä, että kunnan pitäisi maksaa oikeudenkäyntikulut.

”Tässä olisi ollut monta tilaisuutta kääntää suuntaa, mutta näin ei ole tehty. On vaikea ymmärtää, mitä ihmisen mielessä liikkuu kun hän ei kykene vaihtamaan ajatustaan.”

Valtuutetut ovat jakautuneet kahteen tiukasti eriytyneeseen leiriin: syytteessä tai syyteharkinnassa olevat ja heidän syyttömyyteensä uskovat ja muut.

Käytännössä ne muut ovat Oikeudenmukainen Kittilä -ryhmän kuusi valtuutettua, kokoomuksen Jukka Puti ja vihreiden Huilaja. Oikeudenmukainen Kittilä -ryhmää vetää Inkeri Yritys, joka on alusta asti puolustanut erotettua kunnanjohtajaa Anna Mäkelää.


Huilaja on
huomannut, että kunnan johdon jatkuvat muutokset ja epäselvyydet näkyvät heikkona perehdytyksenä, hitaana päätöksentekona ja epäselvyyksinä työnjaossa.

Täysin lamaantunut kunta ei ole. Huilaja sanoo, että kunta pyörii työntekijöiden ansiosta ja heidän varassaan. Poliittinen päätöksenteko etenee melko hyvin asioissa, jotka eivät liity epäiltyihin rikoksiin.

Vyyhti hiertää valtuusto- ja lautakuntatyöskentelyssä. Huilaja ei ole kunnanhallituksessa, mutta tietää työn vaikeutuneen sielläkin.

Huilajan mielestä olisi hyvä saada ulkopuolisia ratkomaan solmuun menneen kunnan asioita. Hän ei usko, että kunta saa asiat ratkaistua keskenään.

Huilaja tiesi mihin ryhtyi asettuessaan ehdolle Kittilässä.

”On hyvä, että tulee ulkopuolista ohjausta. Onhan tämä ennakkotapaus ja täysin kirjoittamaton tarina. Omalla tavallaan on myös mielenkiintoista olla mukana tällaisessa prosessissa.”

kittilä  lex kittilä  kuntapolitiikka 




Viite