Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

vnk / lauri heikkinen

Huomion keskellä. Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg on ollut paljon julkisuudessa turvapaikanhakijoiden käännytysten vuoksi. vnk / lauri heikkinen

Huomion keskellä. Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg on ollut paljon julkisuudessa turvapaikanhakijoiden käännytysten vuoksi.

Kovan linjan käännyttäjä vai tunnollinen virkamies? Tällainen on sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg

11.9.2017 14.30

Jenni Leukumaavaara

MIKSI HÄNELLÄ ON VALTAA?

59-vuotias kansliapäällikkö Päivi Nerg on sisäministeriön ylin virkamies. Nerg johtaa, kehittää ja valvoo ministeriön ja sen hallinnonalan toimintaa. Seitsenvuotinen virkakausi päättyy syksyllä 2019.

Nerg on ollut paljon esillä turvapaikanhakijoiden käännytysten vuoksi, sillä oleskelulupia käsittelevä maahanmuuttovirasto (Migri) on sisäministeriön alainen virasto. Nerg on työskennellyt myös valtiovarainministeriössä johtotehtävissä. 

MITEN KÄYTTÄÄ VALTAA?

Nergiä kuvaillaan systemaattiseksi, ahkeraksi ja kunnianhimoiseksi esimieheksi, joka kykenee ottamaan nopeasti haltuun laajoja asiakokonaisuuksia. Hän on helposti lähestyttävä ja pääosin pidetty pomo. Nerg saattaa turhautua vastoinkäymisistä, mutta hillitsee tunteenpurkauksensa.

”Minulla oli töiden alkaessa erittäin vahvat epäilykset Päivin kyvyistä selviytyä tehtävistään, mutta on tunnustettava, että hän on parantanut koko ajan kuin sika juoksua. Lisäksi hän osaa puhua rehellisesti ja suoraan, mikä tuntuu olevan virkamiehille harvinainen ominaisuus näinä päivinä”, kuvailee keskustalainen kansanedustaja Nergiä.

Turvapaikanhakijoiden oikeusturvasta huolestuneet arvostelevat Nergiä.

”Kansliapäällikkö tuntuu olevan ymmärtämätön tai välinpitämätön maahanmuuttoviraston päätösten ongelmista”, sanoo turvapaikanhakijöiden oikeuksia ajavan Oikeus elää -liikkeen aktiivi.

Nerg on julkisuudessa painottanut maahanmuuttolinjan olevan poliitikkojen valinnoista kiinni. Aktiivin mukaan Nergin tiukasta suhtautumisesta kertoo se, että sisäministeriö tulkitsee ulkomaalaislakia tiukemmin kuin Suomen kansainväliset sopimukset edellyttävät.

”Nerg on lehtihaastattelussa varoitellut paperittomien hätämajoittamisen antavan ’väärän viestin’. Lausunto on kansliapäällikön toimivaltuuksien rajoilla.”

PERHE JA HARRASTUKSET 

Päivi Nerg on naimisissa metsäalalla työskentelevän Jukka Nergin kanssa. Heillä on kolme aikuista lasta ja lapsenlapsi.

Nerg on intohimoinen pyöräilijä, joka polkee usein työmatkansa Espoosta Helsingin keskustaan. Hän käy lisäksi paljon konserteissa esimerkiksi Musiikkitalolla.

URAN ALKU

Nerg on koulutukseltaan maatalous- ja metsätieteiden maisteri ja agronomi. Hän on ollut töissä lihanjalostusteollisuudessa esimerkiksi Atrialla ja Lihapolarilla. Vuonna 1996 hänet valittiin Kuopion yliopiston koulutus- ja kehittämiskeskuksen johtajaksi ja myöhemmin hallintojohtajaksi.

Nerg oli keskeisessä roolissa Kuopion ja Joensuun yliopistojen yhdistämisessä Itä-Suomen yliopistoksi vuonna 2010.

”Hän tuli yliopistomaailmaan ulkopuolelta, agronomikoulutuksella. Osa akateemisista veti herneen nenään jo siinä vaiheessa. Pääosin hän tuli kuitenkin hyvin toimeen alaistensa kanssa”, samaan aikaan yliopistolla työskennellyt kertoo.

URAN KÄÄNNEKOHTA JA SKANDAALI

Nergin valinta kansliapäälliköksi kuohutti syksyllä 2012. Nergin uumoiltiin saaneen paikkansa oikean puoluekirjan vuoksi, sillä hän oli kristillisdemokraattien ehdokkaana eduskuntavaaleissa 2007. Tehtävään hänet valitsi sisäministeri, kristillisdemokraattien silloinen puheenjohtaja Päivi Räsänen.

Kuopion yliopistossa jo vuoden 2007 eduskuntavaaliehdokkuutta oli hämmästelty, sillä virkamiehen yhtäkkistä siirtymistä politiikkaan pidettiin yllättävänä. Myös puoluevalinta yllätti. Nerg tulee vahvasti maalaisliittolaisesta Vesterisen suvusta.

Hänen isoisänsä Vihtori Vesterinen oli useissa hallituksissa ministerinä ja hänen setänsä Paavo Vesterinen keskustan kansanedustajana 1970–80-luvuilla. 

ARVOMAAILMA JA VERKOSTOT

Nergillä on kristillinen tausta, ja hän sanoo käyvänsä kirkossa keskivertosuomalaista useammin. Perheen isä työskenteli kanttorina ennen kuin siirtyi pankinjohtajaksi, äiti oli kotiäitinä kahdeksanlapsisessa suurperheessä.

Nerg on itse kuvaillut olevansa perusarvoiltaan suomalainen luterilainen kristitty.

TULOT

Vuonna 2015 Nergin tulot olivat 137 533 euroa, josta pääomatuloa 2132,69 euroa.

turvapaikanhakijat  sisäministeriö  politiikka  Maahanmuutto 




Viite