Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kroatialainen Migrit solarna energija mukaan Fennovoiman hankkeeseen

Emmi Skytén

Olli Rehn
Selvitykset alkavat. Elinkeinoministeri Olli Rehn kertoi tiistaina, että seuraavaksi selvitetään, täyttääkö Fennovoiman ilmoitus omistajista sille asetetut ehdot.Emmi Skytén

Selvitykset alkavat. Elinkeinoministeri Olli Rehn kertoi tiistaina, että seuraavaksi selvitetään, täyttääkö Fennovoiman ilmoitus omistajista sille asetetut ehdot.

30.6.2015 17.04

Lasse Leipola

Fennovoiman ydinvoimalahanke etenee rakennusluvan käsittelyyn työ- ja elinkeinoministeriössä. Yhtiö jätti rakentamislupahakemuksen tänään tiistaina juuri ennen määräaikaa.

Samalla Fennovoima ilmoitti, että hankkeessa on mukana uutena osakkaan kroatialainen uusiutuvaan energiaan keskittyvä, vuonna 2012 perustettu Migrit solarna energija d.o.o. vajaan yhdeksän prosentin osuudella.

”Fennovoiman ilmoittama omistuspohja on ministeriölle uutta tietoa ja tarvitsemme aikaa sen varmistamiseen, että 60 prosentin ehto täyttyy”, elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) kommentoi tiedotustilaisuudessaan.

Eduskunnan viime syksynä antamassa periaatepäätöksessä asetettiin Fennovoiman rakennusluvan ehdoksi 60 prosentin eurooppalainen omistusosuus.

Rehnin mukaan työ- ja elinkeinoministeriö käyttää nyt "tarvittavan ajan" muun muassa rahoitusjärjestelyjen ja omistuksen selvittämiseen. Ministeri itse kuuli kroatialaisesta yhtiöstä ensimmäisen kerran eilen maanantaina.

Fennovoiman toimittaman kirjeen mukaan Voimayhtiö SF:n omistajajoukko kattaa nyt 63,75 prosenttia Fennovoiman omistuksesta, mikä riittää täyttämään 60 prosentin vaatimuksen, vaikka Keskon kiinteistöyhtiö Kestra jäisikin pois Fennovoimasta.

Fennovoiman mukaan se sai Kestralta juridisesti sitovan rahoitussitoumuksen helmikuussa 2014. Tämän jälkeen Kestra ilmoitti luopuvansa hankkeesta. Fennovoiman tänään antaman tiedon mukaan asian käsittely on kesken, mutta lopputuloksesta riippumatta Voimaosakeyhtiö SF:n osuus Fennovoimasta pysyy yli 60 prosentin.

Voimaosakeyhtiö SF:n kautta Fennovoimaa omistavaan Yrittäjän Voima Oy:hyn on Fennovoiman ilmoituksen mukaan tullut kaksi uutta osakasta: Atomi Infra Oy ja Nor-Maali Oy. Kalevan joulukuisen uutisen mukaan Atomi Infra hamuaa ydinvoimalatyömaan alihankkijaksi ja siinä on mukana paikallisia rakennus- ja kuljetusalan yrityksiä. Nor-Maali on puolestaan lahtelainen yhtiö, joka on erikoistunut teollisuuskohteissa tarvittaviin maaleihin.
Viite