Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

Hanskat käteen ja hommiin? Hallitus esittää mielellään töitä löytyvän. Todellisuus on monimutkaisempi.Lasse Leipola

Hanskat käteen ja hommiin? Hallitus esittää mielellään töitä löytyvän. Todellisuus on monimutkaisempi.

Kuinka monta työpaikkaa Suomessa on auki?

3.4.2017 16.24

Sammeli Heikkinen

Onko Suomessa nyt yli 100 000 avointa työpaikkaa, kuten elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) sanoi viikonloppuna Ylen mukaan?

Tuskin juuri nyt. Edellinen työ- ja elinkeinoministeriön tilannetieto on helmikuun lopusta. Silloin avoimia työpaikkoja oli vajaa 64 000.

Ministerin luku ei kuitenkaan ole tuulesta temmattu. Ministeriön tilastoinnin mukaan koko helmikuun aikana on ollut auki noin 110 000 työpaikkaa.

Lintilä käytti lukua sen painottamiseen, että Suomessa on paljon työpaikkoja, joihin ei löydy työntekijää. Kyseessä olisi siis Lintilän mukaan paljon puhuttu kohtaanto-ongelma.

Ylen jutussa mainitaan, että työttömiä työnhakijoita on noin 300 000. Helmikuun lopussa työttömiä työnhakijoita oli ministeriön tilaston mukaan 332 000.

Neuvotteleva virkamies Petri Syvänen työ- ja elinkeinoministeriöstä huomauttaa, että Lintilän mainitsemaan lukuun kannattaisi verrata sitä, montako työnhakijaa on ollut vailla työtä koko helmikuun aikana.

Tuo luku on 365 000 työtöntä.

"Työpaikkojen määrästä kuukauden lopun luku on vähän sattuman kauppaa, sillä suuri osa työpaikoista on auki vain lyhyen ajan", Syvänen sanoo.

Työttömien määrässä ero on pienempi kuukauden lopun ja koko kuukauden määrässä, sillä keskimääräinen työttömyys kestää noin vuoden.


Mutta kannattaako tuijottaa pelkästään helmikuun lukuihin? Ministerin kenties kannattaa, kun viesti on se, että työtä löytyy. Helmikuu on nimittäin kuukausi, jolloin työpaikkoja on vuosittaisessa vaihtelussa tarjolla yleensä eniten. Tämä johtuu muun muassa siitä, että kesätöihin haetaan tekijöitä.

Kun tämän vuoden helmikuun lopussa oli siis auki noin 64 000 työpaikka, viime vuoden vastaava keskiarvoluku oli vain 39 000 työpaikkaa.

Avoimien työpaikkojen määrä on kuitenkin noussut viime vuosina tuhannen tai parintuhannen vuosivauhtia myös vuosikeskiarvojen perusteella. Vielä 2013 kuukausien keskiarvojen perusteella avoinna oli 34 000 työpaikkaa.

Jos työpaikkoja hakee te-palvelujen verkkosivun kautta, niiden määrä on huomattavasti ministeriön lukuja pienempi. Esimerkiksi maanantain te-palvelujen haku löysi 16 900 työpaikkailmoitusta.

Työ- ja elinkeinoministeriö käyttää tilastoinnissaan kuitenkin juuri te-palvelujen tietoja avoimista työpaikoista. Te-palvelujen luvussa on kuitenkin kyse työpaikkailmoitusten määrästä. Yhdellä ilmoituksella voidaan hakea useita työntekijöitä, etenkin kesätyökaudella.


Mitä avointen työpaikkojen määrän ja työttömien työnhakijoiden määrän vertailu sitten kertoo mahdollisesta kohtaanto-ongelmasta?

Ainakin sen, että syystä tai toisesta kaikkiin avoimiin työpaikkoihin ei löydy työntekijää työttömien joukosta.

Syväsen mukaan ongelmaa voi hakea niistä työpaikoista, jotka ovat muita pidempään täyttämättä. Tosin tässä tilastoa voi sotkea esimerkiksi se, että monissa työhakemuksissa on määritelty avoinnaoloaika, jonka pituus ei riipu hakijoiden määrästä.

Ministeriössä ei ole tietoa siitä, kuinka suuri osa auki olevista työpaikoista on sellaisia, joihin ei löydy tekijää.

Te-toimistojen työntekijöille tehtyyn kyselyyn perustuva Ammattibarometri avaa sitä, mihin ammatteihin työntekijöitä on vaikea saada ja mille aloille taas on ylitarjontaa.

Sosiaali- ja terveysalalle tarvittaisiin enemmän työvoimaa, erityisesti puheterapeuteista ja kodinhoitajista on pulaa. Rakennusalan tietyissä ammateissa on puutetta tekijöistä, varsinkin työnjohtajia on liian vähän.

Yleissihteereille taas ei oikein löydy töitä, kuten ei myyjille eikä valokuvaajillekaan.




Viite