Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Juha Taskinen / SLL

Hyvin menee. Verkkokalastusrajoituksen ansiosta hengissä selvinneet kuutit ovat alkaneet tulla lisääntymisikään.Juha Taskinen / SLL

Hyvin menee. Verkkokalastusrajoituksen ansiosta hengissä selvinneet kuutit ovat alkaneet tulla lisääntymisikään.

Kuuttiennätys: 75 elävää saimaannorpan poikasta

15.4.2016 11.29

Sammeli Heikkinen

Saimaannorpan poikasvuosi on ennätyksellisen hyvä. Lumisista poikaspesistä Saimaan vesiin on päässyt polskahtamaan 75 kuuttia.

Lisäksi Metsähallituksen vetämiin pesälaskentoihin osallistuneet vapaaehtoiset löysivät pesistä neljä kuollutta hylkeenpoikasta. Viime vuonna poikasia syntyi arviolta 71 ja parina sitä edeltävänä vuonna yli 60 molempina.

Metsähallituksen mukaan kuuttien ennätyksellinen määrä kertoo, että vuonna 2011 laajennetut verkkokalastusrajoitukset ovat toimineet.

Uusitut rajoitusohjeet tulevat voimaan tänään perjantaina. Suomen luonnonsuojeluliitto harmittelee sitä, ettei rajoitusaikaa saatu jatkettua kesäkuun lopusta heinäkuulle.

Heinäkuusta on tullut norpanpoikasten vaarallisin kuukausi Saimaalla.

Liiton mielestä on myös virhe, että keväällä alkavalla rajoituskaudella sallitaan aiemmasta poiketen muikkuverkkojen käyttö.

"Muikkuverkkojen salliminen vaikeuttaa valvontaa ja on valtava harppaus taaksepäin tavoitteessa saada norpalle verkkovapaa ja turvallinen Saimaa", liiton saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen sanoo tiedotteessa.

Metsähallituksen pesälaskennan perusteella näyttää siltä, että saimaannorppa on levittäytymässä takaisin entisille elinalueilleen. Pohjoiselta Saimaalta – jossa norppia on ollut viime vuodet niukasti – löytyi kevään laskennoissa yhdeksän kuuttia.
Viite