Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ehdokaskuvat

Nico Holmberg, Iida Asikainen ja Touko Aalto
Uudet ja konkari. Nico Holmberg ja Iida Asikainen nousevat ensimmäistä kertaa valtuustoon, kun taas kansanedustaja Touko Aalto valittiin jo kolmannen kerran.Ehdokaskuvat

Uudet ja konkari. Nico Holmberg ja Iida Asikainen nousevat ensimmäistä kertaa valtuustoon, kun taas kansanedustaja Touko Aalto valittiin jo kolmannen kerran.

"Kyllähän me tätä pyydettiin, mutta silti tuli yllätyksenä" – Jyväskylä valmistautuu vihreiden aikakauteen

10.4.2017 15.20

Jenni Leukumaavaara

Jyväskylän vihreiden toiminnanjohtaja Veikko Ahola ei pysty peittelemään hämmästystään vaali-illan jälkeisenä maanantainakaan.

"Kun viimeisellä viikolla ennen vaaleja tuli ennakkomittauksia, olimme itsekin ihmeissämme, että voivatko noin kovat lukemat olla tottakaan. Kyllähän me tätä pyydettiin, mutta silti tuli yllätyksenä", Ahola sanoo.

Vihreät nousi Jyväskylän suurimmaksi puolueeksi 19,8 prosentin kannatuksella. Kasvua edellisiin kuntavaaleihin tuli 8,8 prosenttiyksikköä. Paikkamäärissä se tarkoittaa seitsemän valtuustopaikan kaksinkertaistumista 14 paikkaan.

Yksi uusista valtuutetuista on Nico Holmberg, joka on aiemmin toiminut varavaltuutettuna sekä perusturvalautakunnassa.

"Eilinen meni juhliessa ja ihmetellessä, tänään kokoonnumme miettimään jatkoa."

Ahola ja Holmberg eivät keksi yksittäistä taikatemppua Jyväskylän ihmeeseen. Ehdokkaita oli ennätysmäärä, 85 ehdokasta, ja vaalityötä on tehty vielä uutterammin kuin aiemmissa vaaleissa.

"Ehdokaskattaus oli aiempaa monipuolisempi. Toki myös esimerkiksi kansanedustaja Touko Aallon mukanaolo lisää koko ryhmän vakuuttavuutta", Holmberg arvioi.

Touko Aalto oli Jyväskylässä äänikuningas 2364 äänellä.

Ahola uskoo, että jalkatyön lisäksi vahva somenäkyvyys sekä ahkera mielipidekirjoittelu pitivät vihreitä esillä.

Ei vihreät silti pääse sanelemaan Jyväskylän politiikkaa tulevalla valtuustokaudella. Perässä hengittävät sdp (13 paikkaa), kokoomus (12 paikkaa) ja keskusta (11 paikkaa).

Vihreiden ryhmässä on neljä uudelleen valittua. Osa on toiminut varavaltuutettuina tai ollut ehdolla myös muissa vaaleissa, mutta ryhmässä on myös paljon uusia tulokkaita. Nuorin valtuutettu on 18-vuotias lukiolainen Iida Asikainen

Ryhmien välisissä neuvotteluissa aloitetaan pian pohdinta siitä, kenelle valtuuston, kaupunginhallituksen ja lautakuntien puheenjohtajuudet menevät. Vihreät ei vielä ole asettanut tarkkoja tavoitteita, mutta vaalitulos avannee ovet painaviin salkkuihin.

"Jos kyseessä on suurin ryhmä, vaikea nähdä ettei puheenjohtajapaikkoja tulisi", Ahola sanoo.

Vihreät aikoo pitää esillä samoja kärkiteemoja kuin kampanjassakin, eli esimerkiksi tasa-arvoista koulutusta, subjektiivista päivähoito-oikeutta ja kaavoitusasioita.

Tuleva valtuutettu pääsee tasapainottelemaan annettujen lupausten ja leikkausvaatimusten keskelle. Ensi vuonna vihreät pääsee jo jättämään kädenjälkensä budjettiin.

"Talous on aina tiukalla, mutta Jyväskylässä pystytään jo vähän henkäisemään. Esimerkiksi alueen vienti on alkanut taas vetää, ei se voi olla vaikuttamatta myös kaupungin talouteen", Holmberg sanoo.

kuntavaalit  Vihreät  jyväskylä 




Viite