Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kyyjärvelle tunnustus: ”Pienetkin paikkakunnat voivat olla mukana ratkaisemassa pakolaiskriisiä”

8.12.2016 11.10

Lasse Leipola

Kyyjärven kunta on palkittu Amnestyn Kynttiläpalkinnolla. Kyyjärvi on noin 1 400 asukkaan kunta Keski-Suomessa.

”Kyyjärven asukkaat ovat esimerkillään osoittaneet, miten pienetkin paikkakunnat ja tavalliset ihmiset voivat olla mukana ratkaisemassa historiallista pakolaiskriisiä”, sanoo toiminnanjohtaja Niina Laajapuro Amnestyn tiedotteessa.

Kyyjärven valtuusto päätti reilu vuosi sitten kunnan vapaiden vuokra-asuntojen vuokraamisesta SPR:lle. Äänin 10–7 ratkenneen äänestyksen jälkeen pienessä kunnassa yhdistettiin voimat turvapaikanhakijoiden auttamiseksi.

”Kun päätös oli tehty, ulkopuolisen olisi ollut vaikeaa enää erottaa keskuksen vastustajia ja puolustajia toisistaan. Hyväksyttiin, että demokratia on puhunut”, Kyyjärven kunnanjohtaja Eero Ylitalo kertoo.


Kun vastaanottokeskustoimintaa oltiin lakkauttamassa viime kesänä, kyyjärveläiset alkoivat kerätä nettiadressia ja vetosivat ministereihin toiminnan jatkamiseksi. Kampanja tuotti tulosta, ja Kyyjärvi jatkaa Saarijärven vastaanottokeskuksen sivupisteenä, jonne majoitetaan 40 ihmistä.

Kunnanjohtaja Ylitalon mukaan Amnestyn palkinto on hieno tunnustus kuntalaisten tekemästä työstä

”Se oli valtava urakka, kun muutamassa viikossa asutimme 14 perhettä pieneen kuntaan. Henkinen asenne täällä oli hyvä, ei voivoteltu tai säälitty”, Ylitalo sanoo.


Amnesty on jakanut Kynttiläpalkintoa vuodesta 2002 lähtien. Se myönnetään henkilöille tai yhteisöille, jotka ovat edistäneet ihmisoikeuksia.

Palkinnon ovat voittaneet muun muassa elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki, presidentti Tarja Halonen ja pop-yhtye PMMP. Edellisen kerran palkinto myönnettiin kokonaiselle kunnalle vuonna 2005, kun Vaasa palkittiin työstä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.
Viite