Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.20192598. Vihreitä on tänä keväänä ehdolla aiempaa enemmän lähes jokaisessa vaalipiirissä.

2598. Vihreitä on tänä keväänä ehdolla aiempaa enemmän lähes jokaisessa vaalipiirissä.

Lähes jokaisella suomalaisella mahdollisuus äänestää vihreää kuntavaaleissa

1.3.2017 14.52

Lasse Leipola

Vihreillä on huhtikuun kuntavaaleissa enemmän ehdokkaita kuin koskaan aiemmin. Ehdokkaita on 2 598, noin 300 enemmän kuin edellisissä kuntavaaleissa viisi vuotta sitten.

Loppumetreillä ehdokasjoukko vahvistui muun muassa Egotrippi-muusikko Mikki Kausteella, näyttelijä Satu Silvolla ja aiemmin uusnatsijärjestössä vaikuttaneella Esa Henrik Holappalla.

Vihreiden ehdokasmäärä on kasvanut lähes kautta Suomen. Ainoastaan Satakunnan ja Savo-Karjalan vaalipiireissä jäätiin edellisten kuntavaalien ehdokaslukemista. Lisäksi Lapissa ja Helsingissä jäätiin edellisten vaalien lukemaan, mutta Helsingissä tämä selittyy sillä, että puolueella on ollut molemmilla kerroilla ehdokaslista täynnä.

Yksittäisten kuntien tasolla huimin kasvu nähtiin Nokialla, jossa ehdokasmäärä lähes kaksinkertaistui. Myös Akaalla, Hämeenlinnassa, Jyväskylässä, Kangasalla, Kotkassa, Kouvolassa, Lahdessa ja Salossa vaaleihin lähdetään huomattavasti aiempaa laajemmalla ehdokasjoukolla.

Ehdokasasettelussa on onnistuttu myös kunnissa, joissa vihreillä ei ole aiemmin ollut jalansijaa. Puolueella on nyt ehdokaslista 33 sellaisessa kunnassa, jossa ei ollut ehdokkaita vuoden 2012 vaaleissa. Lisäksi vihreitä on ehdolla 36 kunnassa, jossa ei nykyisin ole vihreää valtuutettua.

Puoluetoimistolla lasketaan, että 92 prosenttia suomalaisista asuu kunnassa, jossa on vihreä ehdokas valittavana. Tästä huolimatta vihreä ehdokas jää puuttumaan vielä noin joka kolmannesta kunnasta. Epäsuhta selittyy sillä, että ehdokkaita puuttuu lähinnä pienimmistä kunnista.

Vihreän ehdokasjoukon sukupuoli- ja ikäjakauma
Viite