Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Analyysi

Langan puolueanalyysi: Riittääkö vihreiden arvopuhe valtioneuvoston johtoon saakka?

16.8.2017 11.35

Jenni Leukumaavaara

Vihreät on nyt kannatusmittauksissa suosionsa huipulla. Hurjimmissa arvioissa siitä voi seuraavalla vuosikymmenellä kasvaa jopa pääministeripuolue. 

Kasvanut kannatus pakottaa muut puolueet suhtautumaan vakavasti aiemmin apupuolueena pidettyihin vihreisiin. Uuden puheenjohtajan haasteena on saada vihreät erottumaan muista puolueista. Touko Aallon tyyli on korostetun sovitteleva, kun taas Ville Niinistö oli kärkäs kommentoija.

Vihreillä otti aikansa toipua 2011 eduskuntavaalien rökäletappiosta, jolloin viidestätoista kansanedustajapaikasta suli kolmasosa ja kannatus jäi 7,3 prosenttiin. Vihreiden luoma jännite perussuomalaisten suuntaan loi ylimielisen vaikutelman, eikä esimerkiksi ydinvoima-asiaa osattu selittää äänestäjille. Nyt identiteettipoliittisesta nahistelusta on haluttu pysyä kaukana ja sanomaa on yksinkertaistettu. 

”Me päätimme, että olemme hyvän puolella ja tasa-arvoisuuden puolella, emme ketään vastaan”, Ville Niinistö sanoi Vihreän Langan haastattelussa maaliskuussa.

Vihreät on korostanut arvovalintojen merkitystä politiikassa. Profiloituminen koulutuksen ja esimerkiksi avoimen turvapaikkapolitiikan puolustajana osoittavat asteittaista muuttumista yleispuolueeksi. Hallituksen oikeistolainen politiikka, koventuneet maahanmuuttokeskustelut ja arvopolarisaatio ovat hyödyttäneet vihreitä. Yleispuolueena vihreiden pitää vielä luoda vakuuttavat talouspoliittiset linjaukset. 

Arvojen korostaminen on pidemmällä tähtäimellä toimivaa, sillä sosioekonominen asema ei enää linkitä äänestäjiä yhtä vahvasti puolueisiin. Esimerkiksi demareille duunarit eivät enää takaa varmaa äänestäjäkuntaa. Vihreiden haasteena on saada kerrottua äänestäjille, mitä puolueen arvot ovat, ja miten ne käytännössä näkyvät esimerkiksi työ- ja elinkeinopolitiikassa. 

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen mukaan vihreiden jäsenistä 16 prosenttia on alle 30-vuotiaita, kun muissa puolueissa lukema on alle 10 prosenttia. 

Monille nuorille vihreät on ensimmäinen puolue, jota he äänestävät. Se on mahdollisuus saada ankkuroitua äänestäjät omiin riveihin. Yhdysvaltalaisen politiikan tutkijan Ronald Inglehartin mukaan korkean elintason yhteiskuntien nuoret alkavat omaksua postmateriaalisia arvoja, jotka he ikääntyessään säilyttävät.

Lisäksi puhtaan teknologian ja kiertotalouden kaltaiset vihreille tärkeät teemat arkistuvat ja siten nostavat vihreiden kannatusta.Toisaalta väestö ikääntyy, joten vihreiden on puhuteltava myös vanhempia äänestäjiä nykyistä paremmin.

Vihreiden poliittinen linja on tulla pääministeripuolueeksi. Ei siis oikealle tai vasemmalle vaan valtioneuvoston linnaan. Yhteistyökykyä pitää löytyä ja pitää olla helposti äänestettävä. 

Puolue on valmis neuvottelemaan kaikkien puolueiden kanssa, mutta esimerkiksi koulutusleikkaukset voivat nousta seuraavissa hallitusneuvotteluissa kynnyskysymykseksi. Mahdollinen ja toivottu hallituspaikka pakottaa arvot koetukselle, oli kumppanina sitten keskusta, kokoomus tai sdp, perussuomalaisista puhumattakaan. 

Auktoriteetteja kaihtavasta ympäristöliikkeestä on kasvanut yksi parhaiten julkikuvallisesti hallituista puolueista. Matkalla pääministeripuolueeksi vihreät väistämättä mukautuu muiden toimintatapoihin.

Vihreä Lanka hahmotteli suurimpien suomalaispuolueiden tulevaisuutta. Arviot pohjautuvat tutkimuksiin, poliitikkojen, tutkijoiden, taustavaikuttajien ja toimittajien haastatteluihin. Johtopäätökset ovat toimituksen. Juttu on julkaistu kesäkuussa 2017 Vihreän Langan numerossa 4/2017.

Vihreät  puoluekenttä  puoluekannatus  vihreä liitto 




Viite