Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ville Asikainen, Kirkon ulkomaanapu

Nainen ompelee
Vähemmän apua. Pelkästään Kirkon ulkomaanapuun kohdistuvat leikkaukset vievät tuen noin 300 000 ihmiseltä kehitysmaissa.Ville Asikainen, Kirkon ulkomaanapu

Vähemmän apua. Pelkästään Kirkon ulkomaanapuun kohdistuvat leikkaukset vievät tuen noin 300 000 ihmiseltä kehitysmaissa.

Leikkaukset eivät lisänneet lahjoituksia kehyjärjestöille

3.9.2015 9.21

Lasse Leipola

Ankarat leikkaukset kehitysyhteistyön määrärahoihin eivät ainakaan vielä näy kehitysyhteistyöjärjestöjen saamissa lahjoituksissa.

”Mitään tällaista solidaarisuuspiikkiä ei ainakaan vielä ole nähtävissä. Muutaman viikon kuluttua aloitamme jo aiemmin suunnitellun varainhankintakampanjan ja sen suhteen odotukset ovat korkealla. Uskomme, että kehitysmaiden tyttöjen tukeminen, joka on meidän ydinjuttumme, saa tukea suomalaisilta”, sanoo Plan Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen.

Plan aloitti toissaviikolla yt-neuvottelut, joissa vähennetään noin 20 työntekijää. Kohdemaissa vaikutukset ovat vielä suuremmat, sillä järjestön mukaan jopa 180 000 lasta putoaa Planin avun ulkopuolelle.


Kehitysyhteistyöhön kohdistuu yhteensä 200 miljoonan euron leikkaukset, minkä lisäksi noin 70 miljoonan päästökauppatuloja ei enää ohjata kehitysyhteistyöhön ja 130 miljoonaa euroa siirretään perinteisestä kehitysyhteistyöstä yritysten viennin tukemiseen Finnfund-rahaston kautta. Järjestöjen tukiin kohdistuvat 43 prosentin, eli 49 miljoonan euron leikkaukset.

Järjestöt kampanjoivat kattojärjestö Kepan johdolla leikkauksia vastaan. Jo 35 000 suomalaista on allekirjoittanut Pelastetaan kehitysyhteistyö -vetoomuksen, joka luovutetaan kehitysministeri Lenita Toivakalle (kok) budjettiriihen alkaessa 8. syyskuuta.

”Lahjoituksissa ei ole vielä näkynyt nousua, mutta toivomme toki, että sellainen tulee. Ihmiset varmaan odottavat vielä, mitä tässä mahtaa lopulta käydä”, Kirkon ulkomaanavun toiminnanjohtaja Jouni Hemberg sanoo.

Kirkon ulkomaanavun rahoituksesta noin 40 prosenttia on tähän asti tullut valtiolta, eikä tätä aukkoa saada paikattua lahjoituksilla, vaikka niiden keräämiseen aiotaan panostaa myöhemmin syksyllä. Muiden kehitysyhteistyöjärjestöjen tapaan myös Kirkon ulkomaanapu on ilmoittanut YT-neuvotteluiden aloittamisesta. Tavoitteena on 25 henkilöä vastaavat säästöt.


Suomen pakolaisapukaan ei ole saanut juurikaan uusia lahjoituksia, mutta se on havaittu, että Suomesta löytyy halua auttaa.

”Meillä on tietysti toimintamme luonteesta johtuen paljon toimintaa Suomessa ja tähän liittyen on tullut kasvava määrä yhteydenottoja ihmisiltä, jotka kysyvät, mitä he voisivat tehdä”, sanoo toiminnanjohtaja Annu Lehtinen.
Viite