Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Janne Käpylehto / SLL

Yllätyskannanotto. Risto Sulkavan mukaan laillinen sudenmetsästys on väistämätöntä.Janne Käpylehto / SLL

Yllätyskannanotto. Risto Sulkavan mukaan laillinen sudenmetsästys on väistämätöntä.

Luonnonsuojelupomon kanta yllätti aktiivit - "Metsästys kuuluu susikannan hoitoon"

20.2.2015 18.10

Sammeli Heikkinen

Suomen metsästäjäliiton sivuilla julkaistiin perjantaina lausunto, jossa asetuttiin tukemaan suden kannanhoidollista metsästystä. Yllättävän lausunnosta tekee se, että sen allekirjoittajana on metsästäjäliiton puheenjohtajan Lauri Kontron lisäksi myös Suomen luonnonsuojeluliiton (SLL) puheenjohtaja Risto Sulkava.

Vielä joulukuussa SLL:n suden hoitosuunnitelman kannanotossa sanottiin, ettei nykyinen susikanta vielä kestä metsästyksen lisäämistä. Facebookin susiaktiivien ryhmässä Sulkavan lausunto herätti nopeasti närää.

Sulkava sanoo Vihreälle Langalle, että lausunto tulee varmasti monelle yllätyksenä.

"Minä ja Kontro olemme ensimmäistä kertaa historiassa yhtä mieltä. Ensinnäkin siitä, että salametsästys on kunnolla torpattava metsästysporukoissa. Kontrohan vielä kaksi vuotta sitten kielsi, että metsästäjät salametsästystä harrastaisivat, nyt hän ei enää kiellä. Ja toiseksi siitä, että metsästys kuuluu väistämättä susikannan hoitoon, jos salametsästys saadaan kuriin."

Sulkavan mukaan susikanta voi kasvaa 30 prosenttia vuodessa, jos sitä ei salametsästyksellä veroteta. Sen vuoksi sitä pitää säädellä laillisella metsästyksellä.

Lausunnossa tuomitaan salametsästys ja kannatetaan susikannan hoidon uutta mallia.

"Kokeiluun kuuluva susien laillinen metsästys on nyt vaarassa jäädä toteutumatta ainakin osassa maata. Syynä ovat osittain heikosti perustellut valitukset. Toivomme, että valituksia ei juuri tulisi, sillä järkiperäinen kannanhoito perustuu yhteistyöhön", lausunnossa sanotaan.

Monet valitukset ovat SLL:n luonnonsuojelupiirien tekemiä. Sulkavan mukaan lausunnon kritiikki ei kuitenkaan kohdistu niihin.

"Toivottavasti kovin moni ei ajattele, että näin olisi. Muitakin valittajia on ollut. Ja totta kai pitää valittaa, jos lupa on myönnetty huonoin perustein. Esimerkiksi Pohjois-Savossa, sanoin itse, että valittakaa. Eihän se voi mennä niin, että ensin salametsästetään susi ja sitten ammutaan luvalla."

Sulkavan mukaan lausunnosta keskusteltiin luonnonsuojeluliitossa etukäteen vain "hyvin lyhyesti ja vähän". Hän sanoo, ettei kyseessä ole järjestön virallinen kanta, vaikka hän itse puheenjohtajana toki järjestöä edustaakin.

"Eihän tässä ole mitään uutta. Emme ole koskaan tuominneet itse metsästystä, kunhan se tehdään laillisesti."

Lausunnosta kertoi ensimmäisenä Kaleva.

susi  luonnonsuojelu  metsästys 




Viite