Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Afganistanilaisen Sadiq Bahroozin mukaan hänen hakemuksessaan ei ole huomioitu kaikkia turvapaikkaan oikeuttavia tekijöitä. Hän on valittanut tapauksestaan korkeimpaan hallinto-oikeuteen.Iiro Törmä

Afganistanilaisen Sadiq Bahroozin mukaan hänen hakemuksessaan ei ole huomioitu kaikkia turvapaikkaan oikeuttavia tekijöitä. Hän on valittanut tapauksestaan korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Maahanmuuttovirasto kuunteli protestoivia turvapaikanhakijoita - tuskin mikään muuttuu

27.2.2017 19.35

Riikka Suominen

Maahanmuuttovirasto tapasi tänään turvapaikkapäätöksiä vastaan protestoivia irakilaisia ja afganistanilaisia turvapaikanhakijoita.

Tapaamisesta sovittiin viime viikolla. Silloin maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio vieraili Rautatientorin mielenosoituksessa. Kolmatta viikkoa kestäneessä mielenosoituksessa turvapaikanhakijat protestoivat epäreiluina pitämiään turvapaikkapäätöksiä vastaan.

Tämän päiväiseen tapaamiseen turvapaikanhakijoilla oli neljä vaatimusta.

  • He haluavat maahanmuuttoviraston myöntävän, että Irak ja Afganistan eivät ole turvallisia maita.
  • He haluavat, että varmistetaan, ettei henkilöstön kokemattomuus ja kiire aiheuta vääriä päätöksiä.
  • He vaativat karkotusten keskeyttämistä, kunnes on varmistettu, että kaikki turvapaikkapäätökset on tehty asianmukaisesti.
  • He vaativat, ettei kielteisen päätöksen saaneita ihmisiä, joita ei voida palauttaa Irakiin, heitetä ulos vastaanottokeskuksista.

Tapaamiset järjestettiin Metsälän vastaanottokeskuksessa kahdessa ryhmässä, irakilaisille ja afganistanilaisille erikseen. Vihreä Lanka tapasi afgaaniryhmän heti tapaamisen jälkeen. 

 

Osallistujien mielestä tapaaminen oli hyvä.

"Maahanmuuttovirasto myönsi, ettei Afganistan ole turvallinen", Amim Rasekh sanoo.

"Maahanmuuttovirasto myönsi tehneensä virheitä, ja että henkilökunta on ollut kokematonta. He ovat valmiita käsittelemään uudelleen hakemukset, joissa tulkki on ollut huono", Sadiq Bahroozin sanoo. Uudelleenkäsittelyä maahanmuuttoviraston Vuorio ei vahvistanut.

Karkotusten keskeyttäminen ja vastaanottokeskuspalveluiden lopettaminen ovat poliittisia päätöksiä. Niistä maahanmuuttoviraston virkamiehet eivät voi neuvotella.

 

Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Vuorion mukaan tapaaminen oli rutiininomainen keskustelutilaisuus, joita järjestetään säännöllisesti. Jo etukäteen maahanmuuttovirasto tviittasi, ettei käytäntöihin tehdä muutoksia tapamisen perusteella.

"Kävimme läpi turvallisuustilannetta ja heidän huoltaan tulkkauksen laadusta ja työntekijöiden kokemattomuudesta. Saimme yksityiskohtaista maatietoa Afganistanista", Vuorio kuvaa tapaamista Vihreälle Langalle.

Vuorio pyysi afgaaneita raportoimaan, jos jollekin heidän tuntemalleen Afganistaniin palanneelle tapahtuu jotain.

"Olemme ensimmäisiä jotka haluamme kuulla siitä." 

Afganistanilaiset esittivät huolensa päätösten laadusta. Vuorion mukaan laadunvarmistusta on jo aiemmin kehitetty. Nykyään hallinto-oikeudelle valitetuissa päätöksissä maahanmuutoviraston käsittelijä ei ole sama henkilö kuin alkuperäinen esittelijä.  

 

Ainoa konkreettinen muutos, jonka Vuorio tapaamisten perusteella aikoo panna käytäntöön on, että tulkkauksen laatua aletaan tarkkailla.

"Tulkkausta on helpoin seurata pistokokein. Joka viikolta, tai kuukaudelta nyt kun haastattelua vähemmän, otamme jonkun puhuttelun äänitteen ja laitamme sen kokeneelle tulkille [tarkistettavaksi toim.huom.]. Alamme nyt tehdä niin."

Vuorio kertoo, että Yhdysvalloissa turvapaikkapuhutteluissa on kaksi tulkkia. Se varmistaa, ettei vääränlaista auttamista tai laatuongelmia synny. Nykyään Suomessa puhutteluissa ei ole paikalla enää edes asianajajaa ellei hakija ole lapsi.

Vuorio ei vahvista sitä, että maahanmuuttovirasto nyt tarkastelisi uudelleen hakemuksia, joissa on puutteita kokemattomuuden tai kiireen vuoksi.

Hänen mukaansa päätöksen oikeellisuuden voi testata hallinto-oikeudessa.

"Viimekätinen ratkaisu on uusi turvapaikkahakemus.
Jos on vakuuttunut siitä, ettei ole turvallista palata kotimaahan, hakekaa uudelleen turvapaikkaa", Vuorio sanoo.

Turvapaikanhakijoiden protesti Rautatientorilla jatkuu toistaiseksi.

turvapaikanhakijat  pakolaiset  maahanmuuttovirasto 
Viite