Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Juha Honkonen

Tavastia
vihreä voitto. Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö odottaa Juha Sipilän soittoa hallitusneuvotteluista.Juha Honkonen

vihreä voitto. Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö odottaa Juha Sipilän soittoa hallitusneuvotteluista.

Mahtuuko vihreät hallitukseen perussuomalaisten kanssa?

20.4.2015 10.34

Annakaisa Suni

Vihreät sai eduskuntavaaleissa kaikkien aikojen suurimman äänimäärän ja nosti paikkamääränsä kymmenestä viiteentoista.

"Suomessa on tapana, että puolueet, jotka ovat voittaneet vaalit, jotka ovat lisänneet eduskuntapaikkojaan kolmanneksella, ovat sellaisia, joille suurimman puolueen puheenjohtaja soittaa ja kysyy, mitäs te haluaisitte tehdä hallituksessa", puheenjohtaja Ville Niinistö sanoi eilen vaalivalvojaisissa Tavastialla.

Hallitustunnustelut aloitetaan suurimman puolueen puheenjohtajan Juha Sipilän johdolla. Tällä hetkellä näyttää todennäköiseltä, että myös toiseksi eniten paikkoja saanut perussuomalaiset on hallituksessa.

Kymmenen vihreiden puoluevaltuuskunnan 40 jäsenestä oli sitä mieltä, että vihreiden ei lähtökohtaisesti pidä mennä perussuomalaisten kanssa samaan hallitukseen, kun Vihreä Lanka kysyi asiaa ennen vaaleja.

Melkein kaikki edustajat suhtautuivat epäilevästi yhteistyöhön perussuomalaisten kanssa. Enemmistö, 24 edustajaa, ei kuitenkaan etukäteen sulkenut pois yhteistyötä minkään puolueen kanssa.

Sdp oli ennen vaaleja vihreän puoluevaltuuskunnan suosikki hallituskumppaniksi.

Puoluevaltuuskunta päättää yhdessä eduskuntaryhmän kanssa siitä, osallistuuko vihreät hallitukseen.

Vihreiden entinen puheenjohtaja, Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki sanoi Langalle eilen Tavastialla, että vaalitulos voi tehdä hallituksen muodostamisesta hyvin monimutkaista.

"(Pidetään) se asenne, jolla viimeksikin lähdettiin, että vihreiden ei ole pakko mennä hallitukseen. Politiikan tekeminen on arvokasta sekä oppositiossa että hallituksessa."

"Meidän ei tarvitse tehdä liikaa kompromisseja, koska vihreät on yksi vaalien voittajista."

Sinnemäen mukaan kynnyskysymyksiksi nousevat luonnonsuojelu, ympäristö- ja ilmastopolitiikka. Muista kysymyksistä voi hänen mukaansa olla helpompi päästä sopuun.

eduskuntavaalit 2015 
Viite