Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vihreät

Jyrki Kasvi
Tiedä, mitä et tiedä. ”Muuten omat ennakkoasenteet ja tyrkyllä olevat valheet pääsevät täyttämään meidän tietämyksemme aukot”, Kasvi muistuttaa.Vihreät

Tiedä, mitä et tiedä. ”Muuten omat ennakkoasenteet ja tyrkyllä olevat valheet pääsevät täyttämään meidän tietämyksemme aukot”, Kasvi muistuttaa.

Marssi tieteen puolesta: ”Valeuutisten rinnalla noussut myös valetiede”

21.4.2017 10.39

Vesa Sisättö

Yliopistolaiset ja muut tieteen asemasta huolestuneet kansalaiset marssivat huomenna lauantaina Helsingissä. Marssi on osa kansainvälistä mielenilmausta. Yhteensä yli 400 tiedemarssia järjestetään 30 maassa.

Tavoitteena on muistuttaa tieteen tärkeästä asemasta yhteiskunnassa. Tiedemarssi edustaa järjestäjien mukaan avointa, osallistavaa ja helposti saatavilla olevaa tiedettä. Kansanedustaja Jyrki Kasvi (vihr) puhuu klo 11 kulkueen järjestäytymistilaisuudessa Kansalaistorilla.

”Maailman ymmärtäminen on vuosi vuodelta vaikeampaa, kun maailma monimutkaistuu jatkuvasti kiihtyvällä tahdilla. Luotettavasta, riippumattomasta tiedosta on tullut kriittinen resurssi, ei vain poliittisille ja taloudellisille päätöksentekijöille, vaan meille kaikille, jotka yritämme rakentaa omaa maailmankuvaamme ja arvomaailmaamme”, Kasvi sanoo.

Marssin yksi tarkoitus muistuttaa tieteen arvosta ”totuuden jälkeisessä maailmassa”.


Ihmiset ovat perinteisesti voineet luottaa että tiede on paras riippumattoman tiedon lähde. Siitä on haettu tukea myös yhteiskunnallisessa päätöksenteossa. Kasvi muistuttaa, että yhteiskunnallista vuorovaikutusta kutsutaan yliopistojen kolmanneksi tehtäväksi – tutkimuksen ja opetuksen rinnalla.

”Valitettavasti kaikkea voidaan käyttää väärin, myös tiedettä. Valeuutisten ja valemedioiden rinnalla on noussut myös valetiede, tieteellisiksi tutkimuksiksi naamioitu yhteiskunnallinen vaikuttaminen.”

Kasvi nostaakin tieteenlukutaidon medialukutaidon rinnalle. Valistunut kansalainen tarvitsee molempia tietoa ja valheita sekoittavassa nykymaailmassa.

”Totuuden jälkeisessä ajassa kaikkein tärkeintä on tietää, mitä ei tiedä. Muuten omat ennakkoasenteet ja tyrkyllä olevat valheet pääsevät täyttämään meidän tietämyksemme aukot”, Kasvi muistuttaa.

Tiedemarssi alkaa järjestäytymisestä Kansalaistorilla klo 11, liikkeelle kohti Senaatintoria lähdetään klo 12. Perillä kuullaan puheita tieteen puolesta, mukana muun muassa Helsingin yliopiston rehtori Jukka Kola. Helsingin yliopisto avaa ovensa eri tieteenalojen yleisöluennoille klo 13.30.
Viite