Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Hanna Markkula-Kivisilta
Vain nenä puuttuu. Kehitysyhteistyöjärjestöille varoja keräävä Nenäpäivä-kampanja järjestetään 6. marraskuuta. Kampanjassa ovat mukana muun muassa Unicef, SPR ja Pelastakaa Lapset.

Vain nenä puuttuu. Kehitysyhteistyöjärjestöille varoja keräävä Nenäpäivä-kampanja järjestetään 6. marraskuuta. Kampanjassa ovat mukana muun muassa Unicef, SPR ja Pelastakaa Lapset.

Mikä lastensuojelussa on pielessä, Hanna Markkula-Kivisilta?

6.11.2015 11.40

Emmi Skytén

Kehy-leikkaukset ovat saaneet yksittäiset lahjoittajat liikkeelle. Kuinka paljon luotat Nenäpäivä-keräyksen tuottoihin, Pelastakaa Lapset ry:n pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta?

”Odotamme, että tämän vuoden Nenäpäivä-keräys tuottaa todella hyvin. Viime vuosi oli ennätys, ja aina pitää tavoitella ennätyksen rikkomista. Nenäpäivä-keräys on niin näkyvästi esillä, että se varmasti herättää niitä ihmisiä, joihin markkinointi ei muuten osu.

Olemme olleet positiivisesti yllättyneitä siitä, miten hyvin viimeisin oma keräyksemme on tuottanut ja miten poikkeuksellisen vähän se on saanut negatiivista palautetta. Ehkä se kertoo siitä, että iso enemmistö ihmisistä on kuitenkin sitä mieltä, että meillä on velvollisuus auttaa. Julkisuudessa näyttää, että ihmiset ovat kehitysapua tai turvapaikanhakijoita vastaan, mutta hiljainen iso enemmistö on kuitenkin eri mieltä. Äänekäs, mutta toivottavasti pieni vähemmistö riehuu näiden asioiden ympärillä.”

Kehitysyhteistyön lisäksi Pelastakaa Lapset toimii lasten puolesta myös Suomessa. Mitä haasteita lastensuojelussa Suomessa on?

”Ongelma on se, että koska ehkäisevä lastensuojelu ei ole viimeisen 20 vuoden aikana toiminut riittävästi, koko ajan enemmän rahaa menee korjaavaan puoleen ehkäisevän puolen kustannuksella. Meillä on sanonta lastensuojelupiireissä: jos olisi enemmän lasten suojelua, tarvittaisiin vähemmän lastensuojelua.

Lasten suojelu tarkoittaa kaikkia sellaisia asioita, jotka pitävät huolen siitä, että arjen pyörittäminen lapsiperheissä on mahdollisimman helppoa. Se alkaa siitä, että neuvolat toimivat, päiväkotiryhmät ovat sopivan kokoiset, koulunkäyntiavustajia ja tukiopetusta on riittävästi, ja mahdollisesti tarvittava matalan kynnyksen tuki on saatavilla. Kun asiat rupeavat menemään huonosti, tarvitaan virallisen lastensuojelun toimenpiteitä. Silloin ongelmien korjaaminenkin on paljon vaikeampaa, kallimpaa ja hitaampaa.”

Olet entinen kokoomuksen kansanedustaja. Miten suhtaudut nykyisen hallituksen toimiin?

”En kiistä sitä, että pitää säästää. Mutta jos me teemme samat virheet kuin 1990-luvun laman aikaan tehtiin, niin kyllä minua pelottaa, että eikö mitään ole opittu. Silloin tehtiin peruspalveluista ja lastensuojelusta leikkauksia, joiden velkoja maksamme edelleen lisääntyneinä kuluina. Jos hallitusohjelmaa lukee, siellä on paljon hyviä asioita lastensuojelunkin puolella. Suunnitellut leikkaukset aiheuttavat todella isoa huolta.”

Miksi kirjoitit kylttiin ”yhtäkään lasta ei jätetä”?

”Se on missiomme: syy, miksi Pelastakaa Lapset on olemassa. Lapsi on aina lapsi, riippumatta siitä, asuuko hän Espoossa vai Etiopiassa. Se tarkoittaa sitä, että oikeasti yhtäkään lasta ei pidä jättää. Silloin tavoite on, että niitäkin, joiden auttaminen on kaikkein vaikeinta, pyritään auttamaan. Jos mennään keskiarvojen mukaan, heikoimmat tallautuvat.”
Viite