Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Netta Jääskö
Vihainen. Neeta Jääskön mielestä on naurettavaa, ettei Suomi saa ratifioitua alkuperäiskansasopimusta.Iiro Törmä

Vihainen. Neeta Jääskön mielestä on naurettavaa, ettei Suomi saa ratifioitua alkuperäiskansasopimusta.

Mikä on ILO 169 -sopimuksen merkitys?

23.3.2015 8.55

Kati Pietarinen

Miten saamelaiskulttuurin riisto ilmenee, Saamelainen Suomessa -blogia pitävä saamelaisaktivisti 
Neeta Jääskö?

”Hirveän paljon Lapin-matkailussa, mutta myös viihteessä. Aake Kallialan ja Pirkka-Pekka Peteliuksen Naima-Aslak suututtivat saamelaisia 20–30 vuotta sitten, ja suututtavat edelleen. Kun pelleasuinen nokinaamainen vuokale on ainoa, miten saamelaiset näytetään, se vaikuttaa. Valtaväestö kyseenalaistaa onko kulttuurimme säilyttämisen arvoinen, kun se näytetään tällaisena pelleilynä.”

Eduskunta jätti käsittelemättä alkuperäiskansojen oikeuksia koskevan ILO 169 -sopimuksen ratifioinnin. Mikä on sen merkitys saamelaisille?

”Saamelaisten oikeudet hyväksyttäisiin kansainvälisellä tasolla ja Suomi voisi osoittaa olevansa ihmisoikeusvaltio. Mä olen 29, ja olin neljä kun Suomi allekirjoitti sopimuksen. Sitä on yli 20 vuotta puuhattu. Mun mielestä se on aivan naurettavaa.” 

Mikä sen toimeenpanon seurauksena olisi muuttunut?

”Olennaisinta on, että siinä on oma valvontamekanismi: Suomi pistetään tilivelvolliseksi, jos se ei noudata sopimusta. Se vahvistaa neuvotteluvelvoitetta saamelaisten kanssa.

Tässähän on suurimpana mörkönä peloteltu sillä, että maat palautettaisiin saamelaisille ja saamelaiset ajaisivat muut pois Lapista, vaikka se ei ole minkään oikeuskäytännön mukaan mahdollista. Sopimukseen on liitetty selvitys, ettei maanomistukseen puututa.”

Olet kirjoittanut, että Suomessa tiedetään liian vähän saamelaisista. Mitä asialle pitäisi tehdä?

”Opetussuunnitelmassa pitäisi peruskoulun ensimmäisestä luokasta lähtien sisällyttää saamelaiset, kun puhutaan Suomen historiasta ja yhteiskunnasta.

Myös medialla on roolinsa. Minulta toimittajat kysyvät aina tasan samat kysymykset lakihankkeista. Voisin selittää ummet ja lammet vuosikymmenien historiaa, mutta aina pitää aloittaa  perusasioista. Menee energiaa aivan joutavaan.”

Mistä haluaisit puhua?

”Esimerkiksi Mustasta raidosta. Se on liike, joka protestoi saamelaiskulttuurin hautaamista vastaan. Se alkoi pari vuotta sitten Jokkmokkissa Ruotsissa, saamelaiset kulkivat porojen kanssa raidossa (porojonossa) markkinoiden läpi vastalauseena alueelle perustettavalle kaivokselle.

Kaikki eivät pitäneet siitä, että markkinoita häirittiin. Me kelvataan koristeiksi, mutta saamelaisen kulttuurin elämää ja jatkuvuutta on vaikea hyväksyä. Olisi helpompi olla tekemisissä museokapineiden kanssa.”

saamelaiset 
Viite