Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

SKP:n Uudenmaan piirisihteeri Tiina Sandberg
Joukossa on voimaa. SKP:n Uudenmaan piirisihteeri Tiina Sandberg ja tuhannet muut mielenosoittajat aikovat kokoontua 22. elokuuta Suurprotesti Helsingissä-tapahtumaan. Iiro Törmä

Joukossa on voimaa. SKP:n Uudenmaan piirisihteeri Tiina Sandberg ja tuhannet muut mielenosoittajat aikovat kokoontua 22. elokuuta Suurprotesti Helsingissä-tapahtumaan.

Mikä on Joukkovoima-mielenosoitus?

21.8.2015 14.04

Emmi Skytén

SKP:n Uudenmaan piirisihteeri Tiina Sandberg, olet mukana järjestämässä suurmielenosoitusta leikkauspolitiikkaa vastaan huomenna lauantaina. Miksi järjestätte mielenosoituksen?

”Hallituksen leikkauspolitiikka on aiheuttanut monissa todella voimakkaan reaktion: leikkausten epäoikeudenmukaisuus ja ajatusmaailma, että köyhiä voidaan rangaista loputtomiin, ei käy. Leikkaukset kohdistuvat pelkästään heikoimpiin ja sitten rikkailta kysytään, että haluatteko te osallistua. Köyhiltä ei kysytä. ”

Ketkä ovat mukana järjestämässä mielenosoitusta?

”Mukana on sellaisia ihmisiä ja järjestöjä, joita nämä leikkaukset koskettavat – ainakin Kepa, Vailla vakinaista asuntoa, Helsingin yliopiston ylioppilaskunta, palvelualojen ammattiliitto Pamin osastoja sekä SKP:n ja Vasemmistoliiton aktiiveja ja joitakin anarkisteja. Mukana on siis laaja oppositio, ei pelkästään parlamentaarinen oppositio.
Idea mielenosoituksesta lähti liikkeelle touko-kesäkuun vaihteessa, jolloin oli sellainen ilmapiiri, että jotain on tehtävä. Pian pallo lähti pyörimään: Joukkovoiman Facebook-ryhmään liittyi tuhansia ihmisiä, jonka jälkeen nousi ajatus yhteisestä mielenilmauksesta.”

Onko teillä täsmällisiä vaatimuksia hallitukselle vai oletteko yleisesti leikkauspolitiikkaa vastaan?

”Koska mielenosoitusta järjestää laaja joukko ihmisiä ja järjestöjä, halusimme lähteä sellaisista linjauksista, jotka ovat kaikille yhteisiä. Tärkeintä on leikkauspolitiikan vastustaminen. Meillä ei ole yhteistä talouspoliittista linjaa, vaan Joukkovoima-liike lähtee kritiikin kautta. Näemme, että leikkaukset ovat kohtuuttomia. Esimerkiksi eläkeläisten asumistuen laskeminen vaikuttaa 50 000 eläkeläiseen niin, että he menettävät 100–200 euroa kuukaudessa, mikä on monille neljännes heidän käytettävissä olevista tuloistaan.
Olemme myös ehdottomasti rasismia vastaan, koska haluamme antaa kaikille ihmisoikeudet, se on meille itsestäänselvyys. Sen lisäksi haluamme olla solidaarisia ihmisten kesken sekä Suomessa että koko maailmassa.”

Uskotko, että mielenosoituksella on vaikutusta?

”Kyllä. Suurmielenosoitus on merkittävä siksi, että se on ensimmäinen leikkausten vastainen mielenosoitus Suomessa. Euroopassahan tällaiset leikkausten vastaiset mielenosoitukset ja liikkeet ovat jatkuneet jo lähes kymmenen vuotta. On tärkeää, että leikkauspolitiikan vastainen liike alkaa nyt myös Suomessa.”

Onko teillä jatkosuunnitelmia mielenosoituksen jälkeen?

”Lähdemme siitä, että tämä ei ole loppu vaan alku. Joukkovoima-liike alkaa varsinaisesti mielenosoituksesta ja sen jälkeen toiminta jatkuu sen mukaan, mitä liikkeessä mukana olevat ihmiset ja yhdistykset haluavat tehdä.”

Miksi kirjoitit tauluun ”Mekin olemme joukkovoima”?

”Siksi, että jokainen, vaikkapa pieni kolmen hengen porukka Uudessakaupungissa voi liittyä joukkoomme tällä iskulauseella. Joukkovoima on eri asia kuin pelkkä iso joukko ihmisiä, koska joukkovoimalla on suunta, se on menossa jonnekin. Siksi sillä on voimaa.”
Viite