Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Miksi Espoo sulattaa lumensa polttoöljyllä?

23.2.2017 9.31

Vesa Sisättö

Espoon kaupunki on hankkinut käyttöönsä kanadalaisen lumensulatuskoneen. Laite sulattaa 80 tonnia lunta tunnissa 1800 asteen lämpötilassa. Lumensulatuskoneita on käytetty ahkerasti Venäjällä, Kanadassa ja Yhdysvalloissa, muttei Euroopassa.

Kumpi on ekologisempaa, lumensulattaminen vai kuljettaminen lumenkaatopaikoille, Espoon infrapalvelupäällikkö Toni Korjus?

”Polttoainetta kuluu lunta sulattaessa enemmän kuin kuorma-autolla ajaessa. Lumensulatuslaitteen todellisia päästöjä ei ole vielä mitattu. Toivomme että löydämme laboratorion, joka tutkisi päästöt. Koneen käyttämä polttoöljy on verotonta, mikä on kustannuspuolen kannalta tärkeää. Olemme selvittäneet biodieselin käyttöä, mutta sen ongelmana on verollisuus.”

Syntyykö säästö nimenomaan polttoaineen verottomuudesta?

”Taloudellinen säästö syntyy useasta tekijästä: lumen kuljetus on kallista ja siihen joudutaan käyttämään ulkopuolista kalustoa. Lumenvastaanottopaikkojen operointi maksaa rahaa. Maasta pitää maksaa vuokraa ja tontti on pois rakentamisesta.”

Miksi lumensulattamiseen ylipäätään on ryhdytty?

”Kevyt pakkaslumi painaa sata kiloa kuutiolta, kuorma-auton lavalle sitä mahtuu vain 2,5 tonnia. Sitä on älytöntä kuljettaa kilometrien päähän.

Turvesuon lumenkaatopaikka on pienentynyt rakentamisen takia kolmannekseen sitten viimeisten suurten lumitalvien 2011–13. Seuraavasta lumitalvesta tulee ongelma. Uusia paikkoja on vaikea löytää etenkin tiivistyvästä Etelä-Espoosta. Paras olisi jos lumiongelmat ratkaistaisiin paikallisesti, niin että joka kaupunginosassa olisi oma lumenkäsittelynsä: joko sulatus tai kasaaminen.”
Viite