Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Miksi Merete Mazzarella lähettää kirjeitä pääministerille?

Iiro Törmä

Merete Mazzarella
Virkamiesruotsista voidaan luopua, sanoo Merete Mazzarella. “Huono suomeni häävettää, mutta, ei jokaisen julkisen työntekijän tarvitse osata ruotsia. Minulle riittää yksi, joka osaa vastata kun soitan.”Iiro Törmä

Virkamiesruotsista voidaan luopua, sanoo Merete Mazzarella. “Huono suomeni häävettää, mutta, ei jokaisen julkisen työntekijän tarvitse osata ruotsia. Minulle riittää yksi, joka osaa vastata kun soitan.”

18.4.2017 9.24

Riikka Suominen

”Empatian pitää olla toimintaa, ei vain tunne”, sanoo kirjailija Merete Mazzarella. Hän toimii lähettämällä kirjeitä pääministerille.

Käsittelet tuoreessa kirjassasi elämän tarkoitusta. Mikä se on?

”Luomme elämän tarkoituksen yhdessä toisten kanssa. Hyvä yhteiskunta on sellainen, joka antaa ihmisille kehykset toimia yhdessä. Uskon, että ihmiset, jotka työskentelevät ilmaston, ympäristön ja pakolaisten eteen, kokevat merkityksellisyyttä.”

Sanot, ettei empatian pidä olla vain tunnetta vaan toimintaa. Mitä tarkoitat?

”Jos kirjoittaa Facebookiin, voi kokea, että on tehnyt asian eteen jotain. Ei ole. Ihmisten täytyy toimia myös kodin ulkopuolella.

Itse kirjoitin viime viikolla taas paperikirjeen (pääministeri Juha) Sipilälle ja (sisäministeri Paula) Risikolle. Kirjoitin, että poliitikkojemme pitäisi selvästi ottaa etäisyyttä väkivaltaan.”

Onko kirjeen kirjoittaminen oikeaa toimintaa?

”Käynnistin kesällä yhdessä kirjailija Monika Fagerholmin kanssa kampanjan, jossa kansalaiset lähettivät kirjeitä turvapaikkapolitiikasta pääministerille. Pääministerin saamat 720 kirjettä muodostavat ison kasan. Se on käsinkosketeltavaa.

Saimme kirjeisiin yleisluontoisen vastauksen, että Suomi on oikeusvaltio, siksipä teemme kaiken oikein.”

Vaikuttivatko kirjeet johonkin?

”Ne vaikuttivat minuun. Olen ymmärtänyt että Suomi on edelleen erittäin itsevaltainen yhteiskunta. Poliitikot ovat haluttomia keskustelemaan kansalaisten kanssa.”
 
Mitä kansalaisten sitten pitäisi tehdä?

”Täytyy jaksaa taistella. Minä kirjoitan kirjeitä, koska olen hyvä kirjoittamaan. Kaikkien ei tarvitse koko ajan tehdä hyvää. Riittää, että on tarpeeksi hyvä ihminen.”

Kirjassasi käsitellään terrorismia, murhattuja lapsia, keskitysleirejä. Mitä teet, kun haluat muuta ajateltavaa?

”Kävelen luonnossa. Olen iloinen, kun kevät tulee. Etsin hyviä uutisia. Ilahduin, kun kuulin, että Kolumbiassa rauha etenee. Farc-sissien nuoret luovuttavat aseitaan ja heille syntyy paljon lapsia. Jos on omia pieniä lapsia, on kiinnostunut edistämään rauhaa.”
Viite