Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Outo homo. Koomikko Juuso Kekkonen teki teatteri-esityksen hänen ja sukupuolensa korjanneen poikaystävänsä rakkaustarinasta.Iiro Törmä

Outo homo. Koomikko Juuso Kekkonen teki teatteri-esityksen hänen ja sukupuolensa korjanneen poikaystävänsä rakkaustarinasta.

Miksi Pride-tapahtumia järjestetään, Juuso Kekkonen?

22.6.2015 13.59

Emmi Skytén

Koomikko Juuso Kekkonen, lähdet viemään ulkomaille alunperin vuonna 2012 valmistunutta stand up-show:ta nimeltä Outo homo, jossa kerrot sinun ja sukupuolensa korjanneen seurustelukumppanisi rakkaustarinan. Miksi käsikirjoitit Oudon homon?
Osittain se oli taiteellista intohimoa, osittain poliittista turhautumista. Tarinaamme liittyy paljon sellaisia asioita, jotka poikkeavat valtavirrasta: siitä, miten puhumme ihmissuhteista ja rakkaudesta. En olisi pystynyt kuulemaan tällaisista rakkaustarinaamme liittyvistä asioista mistään mediasta, joten minun piti tuoda se lavalle. 

Olet juuri lähdössä esittämään Oudon homon englanninkielistä versiota Ruotsiin ja Latviaan. Miten huumorisi kääntyy englanniksi?
Kauhu kasvaa pikku hiljaa, kun esitykset lähestyvät. Oletan, että Ruotsi on kulttuurillisesti niin lähellä Suomea, että huumorintajussa ei ole kauhean isoa harppausta. Mitä kauemmas omasta vihervasemmistolaisesta queer-aktivistikuplasta menee, sitä enemmän totta kai jännittää, että miten huumorini muille avautuu.

Olet kiertänyt kouluissa Outo homo menee kouluun -nimisen esityksen kanssa. Suhtautuvatko nuoret nykyään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin eri lailla kuin sinun nuoruudessasi?
En oikein tiedä, onko siinä radikaalia eroa. Osa teineistä on ujostelematta ulkona kaapista. Se on siistiä. Totta kai, koska kierrän esiintymässä kouluissa ympäri Suomea, kuulen hirvittäviä asioita, jotka voisivat yhtä hyvin olla omasta nuoruudestani. Koulujen välillä on paljon eroja. Hirveän paljon riippuu opettajien luomasta hengestä: opettajilla on paljon valtaa siihen, millainen ympäristö kouluun luodaan. Mahtavaa on, että kiusaamiseen puututaan nykyään tosissaan, toisin kuin omassa nuoruudessani.

Mikä on LGBTI -ihmisiä koskettava suurin poliittinen taistelu Suomessa tällä hetkellä?
Translaki! Se täytyy saada läpi. On vaan niin häpeällistä Suomelle, että meillä on niin kammottava ihmisoikeusloukkaus kuin pakkosterilointi vuonna 2015. Yritän esityksilläni puhua maailmaa vähän fiksummaksi paikaksi ja yksi niistä asioista, joista puhun, on translaki. Toivon, että  kun haukun ulkomailla tätä Suomen epäkohtaa, siihen alettaisiin kiinnittää enemmän huomiota. Uusi hallitus on luvannut, että se tekee tälle asialle jotain, mutta en usko, että translaki on todella heidän agendallaan. Niin kauan, kun tämä asia ei ole korjattu, siitä on pakko pitää melua.

Esiinnyt tänä kesänä monissa pride-tapahtumissa Suomessa ja ulkomailla. Miksi Pride-tapahtumia järjestetään?
Koska tämä homma ei ole vielä valmis! Vähintään kerran vuodessa on hyvä sanoa kovaan ääneen, että me seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset olemme näkyvä osa tätä yhteiskuntaa. Pride-tapahtumia järjestetään niin kauan, kunnes ne muuttuvat merkityksettömäksi. Sitten kun seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohdellaan täysin ihmisarvoisesti joka puolella maailmaa, Pride-tapahtumien järjestäminen voidaan lopettaa. Sittenkin kun poliittinen merkitys on kadonnut, ne voivat olla hyvät bileet!

pride  seksuaalivähemmistöt  sukupuolivähemmistöt  translaki 
Viite