Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Vienti vetää. Vuosina 2011-2015 Suomesta viedyt kanat. Eläimet ovat lihaksi kasvatettavia broileruntuvikkoja, munijakanoja ja munijakanojen vanhempia.Iiro Törmä

Vienti vetää. Vuosina 2011-2015 Suomesta viedyt kanat. Eläimet ovat lihaksi kasvatettavia broileruntuvikkoja, munijakanoja ja munijakanojen vanhempia.

Miksi Suomesta viedään vuosittain satojatuhansia eläviä kanoja?

4.11.2016 15.01

Riikka Suominen

Suomesta vietiin viime vuonna 35 000 elävää sikaa, 270 000 elävää kanaa ja melkein tuhat nautaa ulkomaille. Tiedot selviävät Tullin ja YK:n tavarakauppaa seuraavan Comtraden tilastoista.

Enimmäkseen eläimiä viedään ja tuodaan eläintuotannon teollistumisen vuoksi. Esimerkiksi kanoja ei enää jalosteta Suomessa, minkä vuoksi on turvauduttava tuontiin.

Viime vuonna Suomeen tuotiin 250 000 elävää kanaa Ruotsista. Vuonna 2014 eläviä kanoja tuotiin 1 600 000 kappaletta muun muassa Saksasta, Hollannista ja Iso-Britanniasta.

Suomeen tuotavat ja täältä vietävät kanat ovat untuvikkoja eli vastasyntyneitä lintuja. Tuotava siipikarja on pääasiassa jalostuspolven untuvikkoja. Ne tuottavat myöhemmin siitosmunia sekä lihan- että kananmunan tuotantoon.

Toisin sanoen Suomeen tuotavista untuvikoista ei kasvateta esimerkiksi broilereita, vaan ne munivat munat, joista kuoriutuneet untuvikot myydään broilerikasvattamoon.

Yksi jalostuksessa käytetty emobroileri voi saada noin 130 jälkeläistä. Vuoden ikäisenä se teurastetaan. Liha käytetään elintarviketeollisuudessa. Vuosittain tällaisia siitosbroilereita teurastetaan noin 500 000 kappaletta.

Suomen siipikarjaliiton toiminnanjohtajan Hanna Haminan mukaan tänne tuodaan kasvatettavaksi lintuja, koska täällä ei ole vakavia eläintauteja.

Suomesta vietävät linnut kuljetetaan Viroon ja Venäjälle rekalla ja Thaimaahan ja Japaniin lentokoneella. Haminan mielestä elävien eläinten viennin hämmästely on turhaa.

"Suomen teillä kulkee joka arkipäivä useita satoja tuhansia lintua. Vientimäärät ulkomaille ovat vain pieni osa." 

Linturalli pyörii jalostuksen vuoksi. Siipikarjabisnes on globaalia. Munantuotantoa ja varsinkin broilerin tuotantoa hallitsevat monikansalliset jalostuskonsernit.

Linnut viedään elävinä eikä lihana tai munina, koska monessa vientimaassa halutaan myös ylläpitää omaa alkutuotantoa, sanoo Siipikarjaliiton Hanna Hamina.

Myös sikoja viedään Suomesta elävinä. Siihen syynä on ylituotanto Suomessa ja porsaspula jossain muualla, sanoo Hannele Nauholz Eläinten terveys ry:stä.

"Sianlihan hinta on ollut Suomessa niin alhainen, että meillä ei ole ollut kannattavaa tuottaa sikoja lihaksi. Ne on siksi viety muualle kasvamaan tai teurastettavaksi."




Viite