Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Vaali-ilta Tavastialla
Hyvä suoritus. Tavastialla vaalivalvojaisia viettäneet vihreät saivat toista perättäistä kertaa iloita presidentinvaalien kakkossijasta.Iiro Törmä

Hyvä suoritus. Tavastialla vaalivalvojaisia viettäneet vihreät saivat toista perättäistä kertaa iloita presidentinvaalien kakkossijasta.

Miksi vihreät onnistuivat siinä, missä kaikki muut epäonnistuivat? Näin vastaa tutkija

29.1.2018 15.36

Lasse Leipola

Sauli Niinistön ennennäkemätön vaalivoitto kaatoi puoluerajat. Istuva presidentti imuroi äänet niin tarkkaan, etteivät puolueet päässeet lähellekään kuntavaalituloksiaan. Vihreitä lukuunottamatta.

Miksi juuri vihreiden kannattajat pysyivät oman ehdokkaan takana? Onhan juuri vihreiden kannattajia on pidetty varsin liikkuvina ja epävarmoina.


”Pekka Haavisto piti esillä vihreille tärkeitä teemoja ja vihreitä kysymyksiä, mikä toi puolueen kannattajia hänen taakseen. Vihreillä tämä yhteys toimi kenties paremmin kuin muilla”, sanoo politiikan tutkija Jenni Karimäki Eduskuntatutkimuksen keskuksesta.

Tällä kertaa vihreiden kannattajat olivat kaikkein uskollisimpia puolueelleen. Karimäki arvioi, että ilmiön taustalla on se, että äänestäjillä on aiempaa selkeämpi käsitys vihreästä politiikasta.

Hänen mukaansa kotimaiseen politiikkaan on 2000-luvulla noussut selvä arvoliberalismin ja arvokonservatismin välinen jakolinja, jolla vihreät on profiloitunut voimakkaasti arvoliberaaliin päähän.

”Sen vuoksi vihreä ideologia ja ajatusmaailma ovat konkretisoituneet ja kokonaisuudesta on tullut koherentimpi”, Karimäki sanoo.


Vihreät hyötyvät tästä erityisesti presidentinvaalissa, jossa arvoihin liittyvät kysymykset korostuvat. Vasemmisto–oikeisto -jako, jossa vihreiden asema on epäselvempi, näkyy enemmän sisäpolitiikassa ja budjettipäätöksissä.

Presidentin valtaoikeudet liittyvät ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Siinä Suomessa on perinteisesti vallinnut puoluetaustasta huolimatta suuri konsensushakuisuus.

”Presidentinvaalikeskusteluun nousevat arvokysymykset kuten maahanmuutto tai kehitysmaiden naisten ja lasten auttaminen. Ne ovat vihreille helppoja ja luontevia teemoja”, Karimäki sanoo.

Samaan aikaan, kun puolue on profiloitunut aiempaa enemmän esimerkiksi koulutuspolitiikassa, Haavisto on laajentanut puolueen uskottavuutta toiseen suuntaan.

Karimäen mukaan Haaviston kaksi kampanjaa ovat tuoneet vihreyteen valtiomiesmäisyyttä, mikä ei ole perinteisesti ollut vihreyteen liitetty määre.

”Haavisto on pystynyt osoittamaan, että vihreiden joukosta ja vihreän ideologian piiristä voi nousta asiantuntijaksi myös vihreille epätyypillisemmiksi mielletyille politiikan alueille, kuten ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan.”

presidentinvaalit 
Viite