Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ministeriö tuplasi tappokiintiön: Metsästäjille lupa liki puolensadan suden ampumiseen

14.12.2015 16.40

Sammeli Heikkinen

Viime talvena niin sanotussa kannanhoidollisessa sudenmetsästyksessä ammuttiin 17 sutta. Lupa oli 24:n tappamiseen, mutta lähinnä luonnonsuojelupiirien tekemät valitukset pakottivat metsästäjät jäämään kotiin osassa Suomea.

Tänä talvena vahinko on mahdollista ottaa tuplana takaisin, maa- ja metsätalousministeriön siunauksella. Ministeriö nimittäin kertoi maanantaina antaneensa Suomen riistakeskukselle luvan myöntää peräti 46 tappolupaa kannanhoidollisessa metsästyksessä poronhoitoalueen eteläpuolella.

Lausunnolla olleessa ehdotuksessa puhuttiin 39 luvasta, mutta keskustalaisen Kimmo Tiilikaisen vetämä ministeriö päätti lätkäistä kaupan päälle seitsemän lisälupaa. Luvat annettiin Luonnonvarakeskuksen alustavan kanta-arvion perusteella. Siitä voi ministeriön mukaan päätellä susien määrän pysyneen ennallaan.

Luonnonvarakeskuksen mukaan sulan maan aikana tehty alustava kanta-arvio kuitenkin "sisältää huomattavan määrän epävarmuustekijöitä". Laumojen ja niissä elävien susien määrän varmentaminen on vaikeaa ilman lumipeitettä.

Ministeriön mukaan luvat suositellaan kohdistettavaksi nuoriin ja vahinkoa aiheuttaviin susiin. Viime talvena samoilla luvilla ammutuista susista kolmannes oli kuitenkin aikuisia susia ja mahdollisesti jopa kuudesosa alfaeläimiä, joihin metsästyksen nimenomaan ei pitänyt kohdistua.

Luonnonvarakeskuksen mukaan Suomen susikanta oli tämän vuoden alussa, ennen metsästystä ja kesän lisääntymiskautta, 220–245 eläintä.

Kannanhoidollisen metsästyksen lisäksi susia ammutaan vahinkoperustaisilla poikkeusluvilla.
Viite